Redactie
Redactie Human Interest 8 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: kunnen mannen zonder vlees, als het écht nodig is?

Als ik vraag wat typisch mannelijk gedrag is, dan zeg jij BBQ-en, of niet dan? Helaas voor de carnivore oermens: vlees krijgt een steeds slechter imago. En niet zonder goede reden. Uit recent onderzoek van Oxford University blijkt dat wereldwijd 75 procent minder landbouwgrond nodig is als we stoppen met vlees en zuivel. Dat is een gebied groter dan de VS, de EU en China bij elkaar. Koe, varken of kip is dus niet het meest efficiënte voedsel.

Dat was voor onderzoekers aan de universiteit van Southampton reden om vlees- en niet vleesetende mannen een jaar lang onder de loep te leggen: de Man Food studie. Kunnen wij mannen überhaupt wel afstand doen van vlees, als het echt nodig is?

Het antwoord is in veel gevallen: nee. Uit het Man Food onderzoek bleek dat zelfs mannen die vlees niet lekker vinden, het moeilijk vinden om geen vlees te eten in sociale situaties. Ook mannen die door hun dokter worden aangeraden het niet te eten, vinden het nog steeds moeilijk om te kiezen voor de vegetarische optie wanneer ze in het gezelschap zijn van andere mannen. Het ligt dus niet enkel aan onze liefde voor vlees, maar meer aan het beeld dat mannen vlees horen te eten.

Kunnen mannen zonder vlees

Zelfs ‘groene mannen’ eten vlees

Goed nieuws voor de planeet is wel dat wereldwijd een kwart van de mannen aangeeft te kiezen voor minder vlees (Mintel 2017). De flexitariër dus, die om verschillende redenen zoals milieu of gezondheid wat vlees mindert. Maar, als je om je heen kijkt, zie je ook wel dat deze mannen in de minderheid zijn. Uit de Man Food studie blijkt zelfs dat mannen die denken aan het milieu en daarom minder vliegen/autorijden niet kiezen voor de vegan optie, maar eerder gaan voor biologisch vlees (terwijl dit dus in feite net zo milieubelastend is). De onderzoekers gingen in gesprek met een aantal van deze mannen. Ze identificeerden zichzelf als ‘groene mannen’, maar gaven tegelijkertijd aan dat ze nog steeds graag vlees eten. Vooral als ze in het gezelschap zijn van andere mannen. 

Sociale instemming

Sommige mannen vertelden de onderzoekers dat ze zich sociaal geïsoleerd voelden als ze aan hun vrienden hadden aangegeven minder vlees en dierlijke producten te eten. Ook bleek dat het samen eten van plant based food een manier is om de keuze te normaliseren. De onderzoekers organiseerden een aantal social events en workshops waarbij vega de standaard keuze was. Hierbij werden ook sportieve mannen uitgenodigd die vanzelfsprekend een verhoogde interesse hebben in eiwitten (waarom dat is, lees je in dit artikel). Uit deze events bleek dat mannen gewoonweg sociale instemming nodig hebben wanneer ze kiezen voor de vegetarische/vegan optie. En hoe meer mannen hiervoor kiezen, hoe meer die keuze geaccepteerd wordt binnen de groep.

Daarnaast is er een rol weggelegd voor maatschappelijke organisaties en de voedingsmiddelenindustrie: veel mannen zijn nog niet op de hoogte van de milieu-impact van dierlijke producten. Bovendien benadrukt de voedingsmiddelenindustrie vaak dat echte mannen vlees eten (zoals Remia doet in deze video). Toevallig heeft vleesvervangerproducent Vivera net een veggie quarter pounder gelanceerd. Zo wordt de keuze voor vegan natuurlijk wel een stuk makkelijker gemaakt.

Maar hoe doen vegan mannen dat dan? Dat zijn dus zogenaamde ‘hegans’: mannen die zo sterk in hun schoenen staan dat het ze niet uitmaakt wat andere mannen ervan denken. Zij maken hun keuze en staan ervoor. Het zou kunnen dat juist deze mannen sterke influencers zijn. Dat zie je nu al terug in hoe jongeren denken over veganisme. Uit een onderzoek van BOLfoods met 2000 jongeren, bleek dat 44% veganisme cooler vindt dan roken. Lees ook ons artikel: ‘Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: kunnen mannen zonder vlees, als het écht nodig is?
Sluiten