Redactie
Redactie Life 15 dec 2016

Onderzoek: huwelijk maakt niet gelukkiger dan alleen zijn

Hoeveel invloed heeft het ontbreken van een partner op je psyche zodra je boven de veertig komt? Matthew Wright en Susan Brown van de Bowling Green University (Ohio, VS) verwachtten pittige cijfers voor ze aan het onderzoek begonnen, die niet in het voordeel van de singles zouden zijn. Niks bleek minder waar.

De verwachting was dat getrouwde mensen het meeste geluk zouden ervaren, de samenwoners een tweede plek in de geluksranglijst zouden bestijgen, de daters de derde plek zouden innemen en de alleenstaanden onder aan de ladder zouden bungelen. De conclusie na het onderzoek? De relationele status heeft nauwelijks invloed op het psychische welzijn van een vrouw.

Voor de mannen geldt dat een relationele status iets meer aan de haal gaat met de psyche, maar ook in dit geval zijn de uitkomsten van het onderzoek anders dan verwacht. Waar Wright en Brown er vanuit gingen dat een druk datende man zich veel gelukkiger moet voelen, bleek de alleenstaande man op gelijke hoogte te staan op de geluksladder.

Huwelijk vs samenwonen

Van de samenwonende mannen werd verwacht dat ze minder gelukkiger zouden zijn dan getrouwde man, maar ook dit bleek niet waar te zijn. Sterker nog: de getrouwden bleken iets meer last te hebben van stress en depressiviteit. Ook blijkt het huwelijk geen gegarandeerd wondermiddel te zijn tegen eenzaamheid. Wel doen de samenwoners het iets beter dan de daters en de alleenstaanden.

Veel woorden en nuances om vast te stellen dat het verschil tussen de vier groepen minimaal is, ondanks het feit dat de gehuwden en samenwoners in het algemeen veel meer sociale bijval of financieel voordeel ervaren. Wel benadrukken de onderzoekers dat sociale steun in alle gevallen van groot belang is voor het geestelijk welzijn van de kandidaten. Dit onderzoek focuste zich puur op de verwachtte voordelen van een huwelijk of partner, niet op algehele gelukslevels.

Antwoorden, graag…

De grote vraag is: hoe kan dat de singles niet meer psychische lasten ervaren dan de gehuwden? Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat ze op vrijwel elk denkbaar vlak minder privileges ervaren en zelfs gediscrimineerd worden. Het is een vraag die het duo met hun komende onderzoek hoopt te beantwoorden.

psychologytoday.com

Reageer op artikel:
Onderzoek: huwelijk maakt niet gelukkiger dan alleen zijn
Sluiten