Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 1 apr 2020

Nieuw onderzoek naar elektrische auto’s bewijst ongelijk haters

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat haters ongelijk hebben over elektrische auto’s. Alles meegerekend zorgt een e-car voor minder CO2-uitstoot dan een wagen op benzine of diesel.

Het grootschalige onderzoek naar elektrische auto’s is uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Exeter en de Radboud Universiteit Nijmegen. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Nature Sustainability.

Er wordt regelmatig beweerd dat een elektrische auto onder meer door stroomopwekking in energiecentrales en de productie van elektromotoren, warmtepompen en accu’s slechter is voor het milieu dan een benzine- of dieselauto. Daarbij zou er uit warmtepompen altijd koelmiddel lekken, wat ook weer een schadelijk broeikas is. Maar het argument dat de complete productieketen voor meer CO2-uitstoot zorgt, kan de prullenbak in.

Onderzoek wijst uit: elektrische auto schoner dan traditionele wagen

De wetenschappers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Exeter en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben de volledige keten geanalyseerd in 59 verschillende regio’s op de wereld. In 53 van de 59 regio’s is de angst dat wagens met een elektromotor juist zorgen voor een hogere CO2-uitstoot ongegrond. Landen als Polen, Bulgarije en India, waar stroomproductie smeriger is, vormen een uitzondering.

elektrische auto, onderzoek, c02 uitstoot, haters, ongelijk
(Afbeelding: Unsplash)

“Het idee dat elektrische auto’s en warmtepompen de emissie wereldwijd verhogen, is een mythe”, zegt hoofdonderzoeker Florian Knobloch van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Zelfs in onze worstcasescenario’s blijkt in 95 procent van de gevallen dat de CO2-uitstoot afneemt als er meer elektrisch gereden wordt. Dit onderzoek is belangrijk voor overwegingen van overheden en bedrijven.” In de publicatie is te lezen dat de effecten in de toekomst nog beter merkbaar zijn, doordat productieprocessen steeds effectiever worden. Lees hier meer over het onderzoek.

Is een elektrische auto betaalbaar?

Duidelijk, op zoek naar een elektrische auto. Maar hoe maak je dat betaalbaar? Lees hier meer over de subsidie die je kunt krijgen op een tweedehands EV en check hier de voordelen als het op leasen aankomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek naar elektrische auto’s bewijst ongelijk haters
Sluiten