Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Life 7 apr 2020

3 onderhandeltechnieken om een goed salaris te realiseren

Denk jij dat je een salarisverhoging verdient? Of sta jij al voor een salarisonderhandeling? Grote kans dat je dat behoorlijk spannend vindt. Wees gerust: met deze onderhandeltechnieken kun je een goed salaris realiseren.

Ons eerste advies: begin nooit onvoorbereid aan je salarisonderhandeling. Ons tweede advies: kijk of je genoeg verdient. Als je minder verdient dan anderen die hetzelfde werk doen, is dat al je eerste argument.

Kijk ook wat de literatuur te zeggen heeft over onderhandelstrategieën, noteer enkele belangrijke inzichten en zet die direct om in de praktijk. Wij helpen je alvast op weg.

3 onderhandeltechnieken voor een hoger salaris

Onderhandelen stelt je in staat om jouw doelen te bereiken op zo’n manier dat je het gevoel hebt dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Maar hoe doe je dit nou?

1. Begrijp de emoties van de tegenpartij

Om te leren onderhandelen, is het belangrijk dat je de tegenpartij volledig begrijpt, en dan met name op emotioneel vlak. Begrijp wat de wereldbeelden zijn van de tegenpartij en speel daar op in:

  • Een manier om dit te bereiken is door het spiegelen van de tegenpartij. Hierbij herhaal je steeds de laatste drie woorden (of drie belangrijke woorden) die de tegenpartij daarnet noemde. Hiermee geef je de indruk dat je daadwerkelijk aan het luisteren bent naar de tegenpartij, waardoor het ijs sneller gebroken wordt.
  • Een andere manier om dit te bereiken is door het labelen van de emoties van de tegenpartij. Dat heeft alles te maken met het respectvol benoemen van de gevoelens van de tegenpartij. Bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel dat jij vindt dat ik een onredelijk voorstel doe”. Door dit soort zaken te benoemen, worden emoties op de eerste plaats gesteld in het gesprek en dat is wat je wilt bereiken.

Lees ook: Kun je wel onderhandelen over je salaris als jouw bedrijf met salarisschalen werkt?

2. Stel vragen

Tijdens onderhandelingen voor een beter salaris is het een kunst om de tegenpartij zoveel mogelijk af te leiden van zijn eigen standpunt. Dat kan bijvoorbeeld door zoveel mogelijk vragen te stellen. En onthoud: hoogstwaarschijnlijk heb je geen flauw idee van de motivatie van je tegenpartij. Zij hebben een verborgen agenda waarvan jij geen weet hebt, dus het is aan jou door te achterhalen met behulp van vragen wat er in die agenda staat.

Door vragen te stellen win je tijd, kom je erachter wat de strategie van de tegenpartij is én geef je de tegenpartij het gevoel dat ze controle hebben over de situatie (terwijl jij dit in feite hebt).

3. Vertraag jezelf

Misschien ben je geneigd om een onderhandeling over salaris zo snel mogelijk te doen, maar doe toch maar niet. Te snel willen onderhandelen is één van de belangrijkste fouten die onderhandelaars maken.

Hoe sneller je praat, des te minder de tegenpartij het gevoel krijgt dat ze gehoord wordt. En hoe kun je dan in hemelsnaam een vertrouwensband opbouwen? Onthoud dat je nooit op de emoties van anderen kunt inspelen zolang zij niet het gevoel hebben dat je naar hen luistert.

Begin maar vast te oefenen voor de volgende keer dat je over je salaris gaat onderhandelen. You can do it! 

Geboeid door onderhandeltechnieken? Het boek Never Split the Difference van Chris Voss is dé onderhandelbijbel.

Lees verder: Maak deze 3 fouten niet tijdens een salarisonderhandeling

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 onderhandeltechnieken om een goed salaris te realiseren
Sluiten