Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 nov 2020

5 zaken om over te onderhandelen tijdens je eindejaarsgesprek

Het einde van 2020 is in zicht. Voor veel mensen betekent dit dat ze binnenkort een functioneringsgesprek of eindejaarsgesprek hebben. Dit is het perfecte moment om eens te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Onderhandelen blijft spannend, maar een positieve beoordeling is de ideale aanleiding om het eens over je vergoeding te hebben.

Met een vergoeding bedoelen we niet alleen je salaris. Waar kun je tijdens zo’n onderhandeling allemaal over onderhandelen? Deze 5 zaken moet je tijdens elke onderhandeling meenemen.

1. Salaris

Oké, we benoemen de roze olifant direct maar even. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die niet over salaris durven te onderhandelen. En we snappen het, soms is het ook een beetje ongemakkelijk, maar voor een hoger salaris zal je toch echt zelf moeten zorgen. Een klein percentage waarmee iedereen omhoog gaat en waarmee je hooguit de inflatie in de samenleving kunt betalen, is niet altijd voldoende. Tips nodig? Hier vind je de stappen die je moet nemen voor een succesvolle onderhandeling, zoals een goede voorbereiding.

Als je het woord ‘onderhandelen’ hoort, denk je waarschijnlijk alleen aan salaris. In veel artikelen met tips ligt daar ook de focus op. Maar je kunt over meer onderhandelen tijdens je eindejaarsgesprek.

Lees ook: Maak deze 3 fouten niet tijdens een salarisonderhandeling

2. Groeimogelijkheden

Tijdens je functioneringsgesprek of eindejaarsgesprek bespreek je hoe het afgelopen jaar is gegaan en waar je jezelf volgend jaar in wil ontwikkelen. Oftewel: het is een perfect moment om te onderhandelen over een eventuele opleiding, training of cursus.

Vaak heeft een bedrijf hier ook een opleidingsbudget voor, dus schroom niet om te vragen of je jezelf volgend jaar kunt verdiepen in iets wat jouw carrière ten goede komt. Maak hier duidelijke afspraken over, want anders zul je zien dat het jaar voorbij vliegt zonder dat je die opleiding of cursus hebt gedaan. Je moet qua werkdruk ook de mogelijkheid krijgen om te groeien.

3. Mobiele telefoon, elektrische fiets, auto

Ben je veel voor werk aan het bellen? Onderhandel dan over een mobiele telefoon of in ieder geval een vergoeding voor je dure abonnement. Je kunt denken aan nog meer materiële zaken zoals een (elektrische) fiets of auto. Bedenk je wel dat het moet aansluiten op je werk. Je staat het sterkst in je schoenen als je om een auto onderhandelt als je vaak op bezoek bij klanten moet, bijvoorbeeld.

4. Werktijden

Hoe fijn is het om je eigen werkdagen in te delen? Bijvoorbeeld door ‘s ochtends vroeg aan de slag te gaan en ‘s middags ook lekker vroeg klaar te zijn? Of juist om ‘s ochtends uit te slapen en ‘s avonds wat langer door te gaan? Wat dacht je van elke dag een uur langer doorwerken om op vrijdagmiddag vrij te zijn?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar daar moet je werkgever natuurlijk wel toestemming voor geven. Er is een reden dat het de norm is om van 9 tot 5 te werken. Zo is iedereen namelijk tegelijkertijd aan het werk, wat makkelijker is qua communicatie en meetings. Bespreek daarom wat de mogelijkheden zijn.

Andere zaken op het gebied van autonomie waar je over zou kunnen onderhandelen zijn: thuiswerken (na de coronacrisis) of werken vanuit het buitenland.

5. Vakantiedagen

Vakantiedagen zijn misschien niet on top of mind nu we niet echt op vakantie kunnen. Misschien heb je zelfs je dagen dit jaar niet opgekregen. Maar weet dat dit een secundaire arbeidsvoorwaarde is waar je vaak over kunt onderhandelen tijdens een eindejaarsgesprek. Een werkgever doet vaak of dit een vast aantal is, maar niets is minder waar.

Hoe lekker is het om af en toe een lang weekend ergens naartoe te gaan als we straks weer kunnen reizen? Je vakantiedagen hoef je ook niet per se op te maken aan vakantie natuurlijk. Stel dat je aan het einde van het jaar nog veel vakantiedagen over hebt, dan kun je bijvoorbeeld in november en december vier dagen in de week gaan werken. Klinkt goed, wat ons betreft.

Onderhandelen tijdens een eindejaarsgesprek in coronatijden

Heb je het idee dat het door de coronacrisis niet geweldig gaat met het bedrijf? Dan zit een salarisverhoging er misschien niet in dit jaar. Je kunt je dan wel bijvoorbeeld richten op flexibele werktijden, een bureaustoel (of andere hulpmiddelen) en een thuiswerkvergoeding. Vervolgens is het goed om met je werkgever te bespreken wanneer een salarisverhoging wel mogelijk is, en wat je hiervoor zou moeten bereiken.

Hetzelfde geldt als jouw werkgever tijdens het eindejaarsgesprek zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is, zonder corona daarbij te benoemen. Vraag wat je in het komende half jaar à jaar moet bereiken om wel die salarisverhoging te krijgen en maak daar schriftelijke afspraken over.

Lees ook: Zo word je in 5 stappen beter in onderhandelen, zelfs als je het spannend vindt

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 zaken om over te onderhandelen tijdens je eindejaarsgesprek
Sluiten