Tarantino choqueert met Once Upon a Time: eerste reviews en trailer

2019 is het jaar van Avengers: Endgame en Star Wars: The Rise of Skywalker, maar ook die van Tarantino’s negende film. Once Upon a Time in Hollywood moet het nieuwe magnum opus worden van de man achter Pulp Fiction, Inglourious Basterds en Reservoir Dogs. Gisteren ging de film in premiere op het filmfestival van Cannes en dit is wat de aanwezigen erover te zeggen hadden.

De film draait om Charles Manson. Sekteleider van de zogeheten Manson Family. Een groep die begon als een hechte commune vol lsd en wilde orgieën. Terug naar de natuur was het motto, maar dit sloeg snel om toen Charles geobsedeerd raakte door het bijbelboek Openbaring en door The Beatles. Hij zag bepaalde nummers als bevestiging van de aankomende apocalyps. Manson stuurde zijn volgelingen op rooftochten wat in in 1969 resulteerde in het absolute dieptepunt: de zaak Tate/La Bianca, beter bekend als de Manson-moorden.

Typisch Tarantino

Vier leden van de sekte drongen het huis van Sharon Tate binnen en vermoorden de zwangere actrice op brute wijze. In die nacht en de dag daarop vielen er in totaal acht doden. De sekteleden schreven met bloed op de muur en probeerden zo een rassenoorlog te ontketenen. Een bloederig tafereel waar Quentin Tarantino wel raad mee weet, maar Once Upon a Time in Hollywood is veel meer dan dat.

Deze gebeurtenissen zijn slechts een klein deel van de film die volgens veel recensenten vooral een ode is aan de late jaren ‘60. De moordpartij is een gebeurtenis die zich afspeelt in de levens van de echte hoofdpersonen: Rick Dalton en Cliff Booth. Eerste genoemde is een door Leonardo DiCaprio gespeelde acteur die langzaam zijn glans begint te verliezen. Booth is zijn stuntman en wordt gespeeld door Brad Pitt.

Oog voor detail en een ongekende cast

Het is de eerste keer dat beide heren samen in een film spelen, maar van onwennigheid is geen sprake. Volgens de kenners die de film al hebben gezien zijn ze een perfecte match. Volgens Jason Gorber (Slashfilm) geldt voor beiden dat ze nog nooit zo goed zijn geweest. Ook Margot Robbie (Sharon Tate) wordt geroemd om haar fantastische acteerprestatie. De aanwezigheid van Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Tim Roth, Al Pacino, Kurt Russel, Luke Perry, Damian Lewis en andere grote namen dragen daarnaast allemaal bij aan een ongekende cast. Wie zij allemaal spelen, lees je hier.

Toch zijn het niet alleen de sterren die de show stelen, maar ook de wereld waarin zij zich voortbewegen. De aanwezige pers is het unaniem met elkaar eens dat Quentin Tarantino iets bijzonder heeft neergezet. Once Upon a Time in Hollywood is het verhaal van zijn jeugd. Het is een trip down memory lane vol ode’s aan die periode. Van films en televisieseries tot de kleding, het straatbeeld en de muziek. Het is bijna een documentaire, maar wel eentje waarin je voelt dat Tarantino er met weemoed op terugkijkt. Prachtig, maar bitterzoet.

Once Upon a Time Hollywood: ijzersterk, maar niet perfect

Toch is de meest gehoorde kritiek het tempo en het gebruik van een verteller. Once Upon a Time in Hollywood is op sommige momenten nogal traag en moeizaam, maar weet zich te redden door de vele cameos en bijzondere details. Typische Tarantino. Dat geldt alleen niet voor de manier en hoe vaak de verteller zijn intrede doet. Er wordt te veel verteld, terwijl we van Tarantino juist gewend zijn dat hij dingen laat zien in plaats van ze te vertellen in woorden.

Check hieronder de nieuwe trailer:

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD – Official Trailer (HD)

“In this town, it can all change…like that.” Watch the new #OnceUponATimeInHollywood trailer – in theaters July 26. https://www.OnceUponATimeInHollywood.movie Follow Us On Social: https://www.facebook.com/OnceInHollywood https://www.twitter.com/OnceInHollywood https://www.instagram.com/OnceInHollywood Subscribe to Sony Pictures for exclusive content: http://bit.ly/SonyPicsSubscribe Quentin Tarantino’s ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD visits 1969 Los Angeles, where everything is changing, as TV star Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) and his longtime stunt double Cliff Booth (Brad Pitt) make their way around an industry they hardly recognize anymore.

Wat hij wel laat zien, is de onvermijdbare en bloedige moordpartij. De Manson-murders spelen een belangrijk onderdeel en Tarantino doet geen concessies. We zijn inmiddels wel wat gewend van zijn films, maar toch voelt dit volgens de recensenten anders. Gewaagd, storend, desoriënterend, schandelijk, gruwelijk en briljant zijn woorden die gebruikt worden. Volgens David Sexton, van de London Evening Standard, is de film zelfs voor Tarantino’s standaard sensationeel gewelddadig.

Tarantino’s nieuwe meesterwerk

Is Once Upon a Time in Hollywood het gedroomde nieuwe meesterwerk van Quentin Tarantino? In zijn ogen waarschijnlijk wel omdat het een persoonlijk verhaal is. Of dat ook voor ons geldt, moet nog maar blijken. Een must-see is het in ieder geval. Op Rotten Tomatoes staat de teller op 91% en het gemiddelde cijfer op Metacritic is 86 uit 100. Once Upon a Time in Hollywood is onderaan de streep dus gewoon een onmisbare en unieke film van Quentin Tarantino geworden.

Once Upon a Time in Hollywood draait vanaf 15 augustus in de bioscoop.

Rotten Tomatoes

Reageer op artikel:
Tarantino choqueert met Once Upon a Time: eerste reviews en trailer
Sluiten