Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 17 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Onbeperkt vakantiedagen: de voor- en nadelen voor jou én je werkgever

Een vakantie boeken naar de zon of een dagje vrij nemen, zonder je zorgen te maken over hoeveel vakantiedagen je hebt. Dat klinkt als een droom, maar komt in de praktijk steeds vaker voor. En dan bedoelen we niet alleen bij hippe tech start-ups. Zo doet ING momenteel een test waarbij driehonderd van hun werknemers onbeperkt vakantiedagen mogen opnemen.

Waarom zou een bedrijf ervoor kiezen om dit als arbeidsvoorwaarde te geven? En de vraag die waarschijnlijk in iedereens hoofd op popt: wordt daar geen misbruik van gemaakt?

Steeds meer bedrijven

Het meest bekende bedrijf dat onbeperkt vakantiedagen opnemen als arbeidsvoorwaarde heeft, is waarschijnlijk Netflix. In 2014 besloot Richard Branson het beleid ook bij Virgin door te voeren. Want, zo beredeneerde hij, reizen verrijkt de geest van je werknemers. “Het is geweldig hoeveel nieuwe inspiratie je op doet als je je in een nieuwe omgeving bevindt. Bovendien is vakantie nemen essentieel voor je gezondheid en je geluk.”

Daarna volgden er nog veel meer bedrijven: Sony, Evernote, Github en Grant Thorton bijvoorbeeld. Maar niet alleen in de VS en in de techwereld wordt de arbeidsvoorwaarde steeds gebruikelijker. Werknemers in een ziekenhuis in Canada kunnen ook ongelimiteerd vakantie opnemen en de ING doet in Nederland momenteel een test met driehonderd werknemers.

In 2018 publiceerde banenplatform Joblift een onderzoek waaruit bleek dat in drie jaar tijd 429 vacatures online waren gezet vanuit 77 verschillende bedrijven, waar onbeperkte vakantiedagen beloofd werden. Deze bedrijven waren trouwens wel voornamelijk te vinden in de Randstad.

De voordelen van onbeperkt vakantiedagen

Hoewel het beleid misschien klinkt als een gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’, is het niet gek dat steeds meer bedrijven de arbeidsvoorwaarde in vacatures zetten. De ziekenhuisdirecteur van het ziekenhuis in Ontario ervaart bijvoorbeeld grote voordelen. Het helpt je bedrijf aantrekkelijker te worden voor nieuw personeel en bij het bestaande personeel vergroot het de loyaliteit.

Daarnaast bleken vakantiepieken af te nemen en was iedereen gewilliger om een tandje harder te werken als een collega op vakantie ging. Ook onderzoek onder techbedrijven in de VS wees uit dat werknemers meer werkgeluk ervaren, een betere balans tussen werk en privé hebben en zelfs ook nog productiever zijn.

Maar wordt er dan geen misbruik van gemaakt? Zijn er geen mensen die gerust drie maanden per jaar weg zijn? Gek genoeg hoor je daar van bedrijven nooit wat over. Sterker nog, vaak nemen werknemers juist minder vakantiedagen op.

Nadelen zijn er ook

Onze collega’s interviewden marketingbureau Keytoe, waar werknemers naast onbeperkte vakantiedagen onder andere ook hun eigen salaris kunnen verhogen. De oprichter gaf toen ook aan het gevoel te hebben dat mensen juist minder vrij nemen. Dit is meteen ook het gevaar van ongelimiteerde vakantie.

Want als jij een stuk meer vakantiedagen opneemt dan je collega’s, zullen ze je met een schuin oog aankijken. Hoe minder vakantiedagen je opneemt, des te meer je laat zien dat je loyaal bent aan het bedrijf. Dit kun je natuurlijk proberen te voorkomen. Zo spreekt Keytoe z’n werknemers erop aan als ze merken dat ze niet genoeg vakantie nemen.

Tijdens de test van ING moeten werknemers verplicht 144 uren per jaar opnemen bij een 36-urige werkweek. Dat is zo’n zeven dagen meer dan wettelijk verplicht. Bij recruitmentbureau LevelUp Ventures gaan ze bijvoorbeeld sowieso de week voor kerst dicht. Het is belangrijk dat managers en bazen zelf het goede voorbeeld geven.

Voordelig voor bedrijf

Het feit dat er ironisch genoeg bij onbeperkte vakantiedagen juist minder vrij wordt genomen, is overigens niet het enige nadeel dat onderzoekers ontdekten. Zo kan het ook gezien worden als een truc van het bedrijf. Vaak nemen mensen namelijk niet al hun vakantiedagen op, wat erin resulteert dat een organisatie die allemaal moet gaan uitbetalen. Dat probleem los je op met zo’n arbeidsvoorwaarde.

Ook nemen de omvang van het werk en de vereisten voor resultaat niet af. Of je nou één vakantiedag opneemt of veertig, je moet in een jaar evenveel gedaan krijgen. Dat zorgen voor meer werkdruk.

Zo lang er wordt vooruitgedacht over de bovenstaande nadelen, lijkt ‘onbeperkt vakantiedagen’ vooral voordelen te hebben. Al is het vooral noodzakelijk om in het algemeen naar het werkgeluk van de werknemers te kijken. Het is misschien nog wel belangrijker dat werknemers genoeg autonomie, uitdaging en purpose in hun werk hebben. Er valt nog genoeg te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onbeperkt vakantiedagen: de voor- en nadelen voor jou én je werkgever
Sluiten