Redactie
Redactie Cars 18 jan 2017

Onbekend Amerikaans racekanon buitenkansje op veiling

De ‘Bill Thomas Cheetah’ is – je verwacht het niet – gebouwd door een ingenieur genaamd Bill Thomas. Hij ontwikkelde de auto met honderd procent Amerikaanse onderdelen, terwijl hij met een schuin oog mee keek met de destijds nieuwe Shelby Cobra. De 1964 Cheetah gaat binnenkort onder de hamer.

Thomas ontwikkelde al zeven jaar snelle Chevrolets toen hij in 1963 het Cheetah-project startte. Hij overtuigde Vince Piggins (directeur GM Performance Product Group) om de ontwikkeling van de concept car te steunen. Hoewel hij geen zak met geld kreeg, werd hem wel een Corvette 327-motor, Muncie-versnellingsbak en een deel van het chassis toebedeeld.

Van showpony naar racer

De Cheetah was van origine bedoeld als een showauto om te laten zien waar Bill Thomas en zijn team toe in staat waren. Toen het idee werd geopperd om er een racer van te maken, werd het chassis direct verstevigd om de extra krachten aan te kunnen. De auto werd bijzonder licht ontworpen, maar huisvest een krachtig V8-motor. Een scherpe kracht/gewicht-ratio, oftewel: maximale capaciteit.

In de jaren ’60 werd de Cheetah vijf jaar lang gebruikt tijdens verschillende races. Hij is volledig – letterlijk tot het laatste schroefje aan toe – gerenoveerd. Je hebt nog een paar dagen om te bieden, want medio januari wordt-ie geveild.

Reageer op artikel:
Onbekend Amerikaans racekanon buitenkansje op veiling
Sluiten