Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 25 sep 2020

Omroep Zwart ‘op zwart’ of juist een goed initiatief?

Je voelde het vanaf het begin aankomen: Omroep Zwart gaat voor ophef zorgen. Nederland is alweer verdeeld in twee kampen, vooral nadat Loretta schrijver zich erover uitliet bij Jinek aan tafel. Maar wat is er eigenlijk mis met het initiatief van Gianni Grot en Akwasi Ansah? Laat jouw mening achter in de poll.

Gianni Grot en Akwasi Ansah streven er met Omroep Zwart naar om een afspiegeling van de huidige Nederlandse samenleving te worden. Klinkt als een goed initiatief, maar anno 2020 wordt hier toch iets anders naar gekeken.

Loretta Schrijver bij Jinek: ‘Omroep Zwart op zwart’

“Zet Omroep Zwart dan direct ook maar op zwart”, aldus Loretta Schrijver gisteravond aan tafel bij Jinek. “Het is een bevestiging dat er gezocht wordt naar differentiatie en dat willen we juist niet. We willen één zijn in Nederland en geen onderscheid maken. Dan is Omroep Zwart geen goed idee”, aldus de Koffietijd-presentatrice.

Loretta Schrijver vergelijkt Omroep Zwart met een LGBT-omroep, die volgens haar ook niet nodig is. “We zijn allemaal mensen en moeten ons juist niet willen onderscheiden.”

Twitter hapt toe

Uiteraard ging Twitter volledig los na de uitspraken van Loretta Schrijver. Veel mensen vatten de uitspraken aan tafel bij Jinek op als een vrijbrief om ongenuanceerd te strooien met termen die Twitter eens zou moeten verbieden. Uiteraard werd Zwarte Piet er ook bijgehaald. Dan is het tijd om af te haken. Dat soort tweets gaan we ook niet delen. Misschien is de onderstaande tweet het meest treffend.

Het initiatief van Gianni Grot en Akwasi Ansah?

Maar wat is er nou eigenlijk mis met Omroep Zwart? Waarom scharen onder anderen weldenkende mensen als Candy Dulfer, Eva Cleven, Achmed Akkabi en Pete Philly zich achter het intitiatief van Gianni Grot en Akwasi Ansah? Waarom hebben Topnotch, Melkweg en Daily Paper zich gemeld als sponsor? Waarom verbinden bureaus als Buutvrij for Life, Hammerfest Agency, Wefilm en MediaMonks zich aan de omroep?

Mooi toch, een beetje kleur in ons omroepbestel, zou je zeggen? Het statement van Omroep Zwart klinkt ook niet echt dreigend. “We staan open voor iets dat en iemand die anders is. Iemand die anders kijkt, of misschien anders denkt. Iemand waarover je je kunt verbazen, verwonderen, of zelfs verbijsteren – terwijl je luistert naar dat andere geluid. En dat openstaan is zeldzaam op tv. Voor ons bestuur, onze redactie en onze makers geldt: iedereen werkt samen. Alle kleuren, alle voorkeuren en alle achtergronden. Samen gaan we kleur voorbij.”

Poll

Toch roept Omroep Zwart weerstand op. We zijn benieuwd hoe jij er als lezer in staat. Laat het weten in de poll. Even inlezen kan daarbij geen kwaad.

Jinek scoort

Het is niet de eerste keer deze week dat Jinek trending is. Bekijk hier het legendarische gesprek tussen Famke Louise en Diederik Gommers.

Reageer op artikel:
Omroep Zwart ‘op zwart’ of juist een goed initiatief?
Sluiten