Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Life 7 mei 2020

4 tips om met geld om te gaan tijdens de coronacrisis

We kunnen er niet meer omheen: de coronacrisis heeft een grote impact op de economie en dat zal nog wel een tijdje zo doorgaan. De ene lijdt momenteel al meer financieel verlies dan de ander, maar toch kan het voor niemand kwaad om wat bewuster met geld om te gaan deze periode.

Of je nou zzp’er bent wiens klussen plots zijn afgezegd of dat je nu werkt bij een bedrijf dat in zwaar weer verkeert: grote kans dat je in 2020 toch net wat minder financiële marge hebt. Workjuice deelde al eerder 5 tips om te besparen, in dit artikel wordt dieper ingegaan op het gehele financiële plaatje tijdens de coronacrisis.

Vier tips om met geld om te gaan tijdens de coronacrisis

Mocht je een gat in je hand hebben, print deze vier tips dan uit en hang ze op jouw prikbord in de keuken.

1. Bekijk je huidige financiële situatie

Logischerwijze is het belangrijk dat je eerst even in kaart brengt hoe je er momenteel financieel voorstaat. Bekijk hoeveel financiële marge je hebt en waar je maandelijkse uitgaven naartoe gaan.

Breng de belangrijkste noodzakelijke kosten in kaart (zoals huur, hypotheek, boodschappen en medicatie) en kijk op welke kosten je, eventueel tijdelijk, kunt besparen.

2. Kijk welke steun je kunt krijgen van het kabinet

Ben je zzp’er of een eigen bedrijf? Dan kun je gebruikmaken van de maatregelen die het kabinet vanwege de crisis heeft gesteld.

Dat gaat van belastinguitstel en een tijdelijke inkomensondersteuning tot het verkrijgen van leningen. Meer lezen? Een handig en beknopt overzicht vind je hier: Kabinet steunt bedrijven en zzp’ers – waar moet je precies zijn voor hulp?

3. Ga in gesprek met je bank

Zit je voor grote financiële vraagstukken? Aarzel dan niet om dit voor te leggen bij jouw bank. De meeste grote banken stellen zich flexibeler op in deze periode en geven graag advies. Onthoud vooral dat zij expert zijn in financiële zaken en dat het jouw recht is om hen te contacteren voor advies over geld.

4. Het kan nooit kwaad om te sparen

Sparen is altijd al een goed idee geweest, maar deze periode toch misschien nog net iets meer. Je weet immers niet wat er nog gaat gebeuren, dus het verstandigste wat je kunt doen is een spaarpotje aan financiële reserves op te bouwen met het inkomen dat je momenteel vergaart.

Lees ook: Zo kom je erachter hoeveel je elke maand kunt sparen

Veel mensen vullen hun tijd momenteel met online kleding of gadgets shoppen. Begrijpelijk, maar misschien moet je die behoefte toch even uitstellen en je geld iets nuttiger besteden?

En vooral: probeer niet te panikeren. We leven nog steeds in Nederland, een land met een groot financieel draagvlak. Ook als het even niet zo lijkt: je komt hier doorheen.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 tips om met geld om te gaan tijdens de coronacrisis
Sluiten