Old Fashioned: zo maak je de echte gentleman’s whiskycocktail

Waar moet je mee beginnen? Allereerst moet je bepalen welke whisky je gaat gebruiken. Tullamore Dew of Jameson is het beste ingrediënt voor een ‘Irish Coffee’, maar het leent zich niet goed voor een Old Fashioned. De cocktail is afkomstig uit New York, dus je gebruikt Amerikaanse whiskey.
De eerste afweging die je maakt is: wil ik een zoete of een kruidige cocktail? Als je voor zoet gaat, kun je het best een bourbon gebruiken. Onze voorkeur ligt bij Four Roses. Het is een volle, zoete whiskey. Ligt je voorkeur bij kruidig? Gebruik dan Canadian Club.
Wat heb je nodig voor een Old Fashioned?
Een Old Fashioned is de perfecte blend van drank, kruidenbitters en fruit. Je hebt daarom ook redelijk wat ingrediënten nodig:
- 2 klontjes rietsuiker
- 4 grote ijsblokken
- 1 flesje Angustora bitter
- 1 flesje Oranjebitter
- Whiskey (naar keuze)
- 1 Maraschino kers
- 1 sinaasappel
De cocktail maken is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een maatbekers van tenminste 1 oz. (30 milliliter), muddler, roerspatel, cocktail-prikker en fruitschiller.

Zo maak je de Old Fashioned
Om een professionele Old Fashioned te maken hoef je geen meester-mixologist te zijn. De stappen zijn simpel, het enige wat je nodig hebt is wat geduld.
- Stoom het glas of verhit het met heet water, giet het water vervolgens weer uit als het glas op temperatuur is
- Neem een groot whiskyglas en doe er twee suikerklontjes in
- Twee druppels van de Angustora bitter en Oranjebitter zijn genoeg, laat dit in de suikerklontjes trekken
- Doe een kleine splash heet water in het glas. Het water gebruik je alleen om de suikers te laten smelten
- Muddle de suikers tot een siroop-achtige substantie
- Voeg nu 1 ijsklont toe aan het glas en tegelijkertijd 1 oz. whiskey
- Roer tot het ijsklontje smelt en het glas weer enigszins is afgekoeld
- Herhaal stap 6
- Roer nog een paar keer, je hoeft het ijsklontje nu niet te laten smelten
- Neem de sinaasappel en schil een groot stuk
- Om de Old Fashioned zijn kenmerkende geur te geven, smeer je de rand van het glas in met de schil
- Gooi de schil niet weg, maar wikkel hem om een Maraschino kers en rijg het geheel aan een cocktailprikker
- Leg de prikker met de schil en kers in het glas en roer nog één keer
- Geniet!