Kijktip: Okja, de Netflix Original van Parasite-regisseur Bong Joon-ho
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FOKJA_Unit_17178_R-1.jpg)
Regisseur Bong Joon Ho staat in de schijnwerpers nu hij op historische wijze met Parasite twee Oscars heeft gewonnen. Maar ken je ook Okja?
Twee Oscars voor Parasite
De Zuid-Koreaan heeft al decennia lang pareltje na pareltje afgeleverd. Denk aan Oldeuboi, en dan bedoelen we niet de belabberde Amerikaanse remake, of het fantastische Memories of Murder. Misschien wel de beste detective-thriller die we ooit hebben gezien.
Okja: Netflix Original
Als je na Parasite benieuwd bent naar meer van zijn werk, dan hoef je enkel Netflix te openen. Daar vind je namelijk Okja, een film ut 2017.
De door Bong Joon Ho geschreven en geregisseerde Netflix Original is misschien niet zijn beste werk, maar daarmee niet minder opvallend en anno 2020 uiterst relevant en actueel.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FOKJA_Unit_10126_R2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FOKJA-FF2-011.jpg)
Genetisch gemanipuleerd supervarken
Okja gaat over een meisje dat haar beste vriend, een genetisch gemanipuleerd varken, op moet geven wanneer blijkt dat ze onderdeel uitmaakt van een PR-campagne van een gigant uit de voedselindustrie. Het Animal Liberation Front wil daar een stokje voor steken, met alle gevolgen van dien.
Het is een van de zeldzame voorbeelden van films die enkel op Netflix zo gemaakt hadden kunnen worden. Okja schotelt je een familiefilm voor zonder kinderlijk happy ending, zoals de grote Hollywood studio’s geëist zouden hebben.
Topcast
De cast is uiterst degelijk: onder andere Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Giancarlo Esposito en Paul Dano komen voorbij.
Het is een kleurrijk avontuur, dat nadat het even op gang moet komen continu een glimlach op je gezicht tovert. Bong Joon Ho weet personages als geen ander kleurrijk uit de verf te laten komen, waardoor je er op subtiele wijze aan wordt herinnerd dat je toch naar een satirische komedie aan het kijken bent.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FAAAABZMIdhnrqhuj2GAhdtkDsIT4LCRPGXNSFa7iAcMJBfv5PkiCoJNojDKQgszJ2VCJXgq4Nogv1AQnbc-4fKknuhnxQRDj.jpg)
Pittige boodschap
Dat maakt de boodschap er echter niet minder krachtig op. De vleesindustrie en modern kapitalisme in het algemeen worden op de korrel genomen. De Zuid-Koreaanse regisseur laat je als kijker achter met pittige ragen die je aan jezelf moet stellen, zonder je zelf de antwoorden te geven of activistisch te worden.
Nogmaals, Okja is verre van zijn beste werk, maar als je ‘mindere films’ zo goed zijn, dan zegt dat wat over je staat van dienst als regisseur.