Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 26 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Ngannou en nieuwe Nurmagomedov geven UFC vliegende start in 2022

Begin 2021 zette Dustin Poirier de vechtsportwereld op zijn kop toen hij het voor elkaar kreeg om Conor McGregor KO te slaan. Een jaar later streek de UFC neer in California voor UFC 270 met als absolute knaller het titelgevecht zwaargewicht tussen voormalig teamgenoten Ngannou en Gané.

Dat 2022 een ander jaar zou worden voor UFC-liefhebbers in Nederland was al duidelijk. De uitzendrechten voor de grootste vechtsportorganisatie gingen weg bij Talpa en werden overgenomen door Eurosport en Discovery+. In het weekend van 15 januari was de vuurdoop van Discovery+ en de UFC met een Fight Night. Een week later stond het echte werk op het programma: UFC 270.

Een knallend UFC-debuut

Het hoofdevenement ging van start rond 4 uur ’s nachts, Nederlandse tijd en er werd geopend met Amerikaan Trevin Giles en nieuwkomer Michael Morales. Waar Morales voor het eerst onder de UFC-vlag vocht, beleefde ook Giles een primeur. Hij vocht voor eerst in de gewichtsklasse tot 77kg.

De meer ervaren Giles (8 partijen in de UFC) verwelkomde de Mexicaanse-Ecuadoriaan Morales al vroeg in het gevecht met een knockdown na een goede stoot. Welkom bij het echte werk. De twee waren zowel qua staand gevecht als grondgevecht gewaagd aan elkaar, maar de Amerikaan vocht meer vooruit.

Uiteindelijk kostte dit hem bijna letterlijk de kop. Giles nam het initiatief, maar kreeg een stoot van Morales terug waardoor de Amerikaan aangeslagen was. Hij herstelde zich knap, maar werd uiteindelijk naar de grond geslagen. Hier maakte Morales de klus af. Zo debuteerde de nieuwkomer met een KO in de eerste ronde.

De nieuwe Nurmagomedov maakt zijn naam waar

Vervolgens daalden we af naar de bantamweight divisie voor een gevecht tussen Amerikaan Cody Stamann en de Rus Said Nurmagomedov. Een naam die zeer bekend is binnen de UFC en ook de nodige druk met zich mee kan brengen. Het is echter goed om te weten dat hij geen familie is van UFC-legende Khabib. Ze delen alleen dezelfde achternaam en afkomst.

De Rus maakte zijn naam echter wel waar. Hij liet zien in het staande gevecht explosief en snel te zijn, maar was zoals verwacht ook heer en meester op de grond. Dat ondervond tegenstander Stamann aan den lijve toen hij de Rus naar de grond probeerde te halen. Nurmagomedov verdedigde knap en nam de takedown succesvol over. Twee keer knipperen met onze ogen en de Rus liet de Amerikaan door middel van een guillotine choke aftikken.

Braziliaans vermaak in de UFC

Vlak voor het eerste titelgevecht werden de vechtfans nog getrakteerd op entertainment pur sang in de vorm van welterweight Michel Pereira. De atletische Braziliaan nam het op tegen nieuwkomer André Fialho uit Portugal en moest alle zeilen bij zetten.

Waar Pereira explosief en entertainend begon, was Fialho vooral effectief. Hij hield zijn Braziliaanse tegenstander op afstand, incasseerde nauwelijks en deelde goed uit. Pereira eindigt de eerste ronde met een bloedneus. Dit bleek een goede wake-up call te zijn. De tweede ronde domineert Pereira volledig. Hij vocht veel efficiënter, putte Fialho uit en brengt schade aan.

De derde en laatste ronde probeerde Fialho het nog, maar de uitputting sloeg toe toe. Pereira weet hem met gemak op afstand te houden en countert iedere aanvalspoging. De twee vechters krijgen het publiek nog op de banken door de laatste seconden ordinair te matten met elkaar, maar Pereira komt uiteindelijk terecht als winnaar uit te strijd.

De flyweight-triologie is nog niet ten einde…

Voor de derde (!) keer stonden publieksfavoriet Brandon Moreno uit Mexico en ex-kampioen Deiveson Figueiredo tegen elkaar. De eerste partij eindigde na vijf rondes in een gelijkspel en ruim een half jaar geleden was het Moreno die de titel veroverde door Figueiredo af te laten te tikken. Nu, tijdens UFC 270, maakten de twee heren uit de lichtste gewichtsklasse bij de mannen er opnieuw een waar spektakel van.

Het gevecht tussen de twee kemphanen kon alle kanten op. De ene zal rondes in het voordeel van Moreno geven, de ander aan Figueiredo. Waar het verschil vooral in leek te zitten was de effectiviteit van de Braziliaan in het staande gevecht. Moreno werd meerdere malen naar de grond geslagen en twee maal naar de grond geworsteld. Hij herstelde echter goed en was op zijn beurt weer actiever en gevaarlijker met zijn stoten, die zijn tegenstander zichtbaar pijn leken te doen.

De twee geven het spekstakelstuk een knallend einde door de laatste tien seconden elkaar in een staande showdown zo vaak mogelijk te raken. Het publiek stond opnieuw op de banken, maar de jury moest er aan te pas komen om de winnaar te bepalen. De jury in California gaf het gevecht uiteindelijk unaniem aan Deiveson Figueiredo, die daarmee zijn titel weer terug heeft. Ongetwijfeld is er nog ruimte voor een vierde ontmoeting tussen de twee kemphanen.

UFC-kampioen vs ongeslagen interim kampioen

Voormalig teamgenoten. De ene de onbetwiste kampioen. De andere de interim kampioen. Met Francis Ngannou en Cyril Gané deelden de twee beste heavyweights van dit moment de octagon met elkaar. Gané maakt indruk met zijn bekeken vechtstijl, terwijl Ngannou bekend staat om zijn brute kracht en wordt gezien als de gevaarlijkste man ter wereld.

De twee voormalig teamgenoten, maar nu rivalen, begonnen het gevecht zoals verwacht. Ngannou explosief, Gané meer tactisch. De nog ongeslagen Fransman vocht zich knap onder de druk uit en wist zelf uit te delen met stoten en trappen. Ngannou probeert het, maar wist Gané niet te raken.

Francis Ngannou: meer dan een KO-artiest

Maar dan in derde ronde laat Ngannou zien dat hij een herboren vechter is. Gané deelt een hoge trap uit en Ngannou wendt de aanval af en werpt Gané op de grond alsof het niets is. De Kamaroener domineert op de grond en eindigt de ronde vervolgens sterk met een tweede takedown.

In de kampioensrondes deelt Gané nog wel speldenprikjes uit. Hij is alert, maar dat levert hem uiteindelijk niet genoeg op. Ngannou haalt Gané weer naar de grond en eindigt de ronde dominant met een spervuur aan stoten.

Ook Gané is niet opgewassen tegen Ngannou

Gané geeft zich echter niet zo maar gewonnen. In de finaleronde herstelt de Fransman zich wanneer hij Ngannou raakt en vervolgens knap switcht naar een takedown. De uitdager houdt hier eventjes de controle, maar UFC-kampioen Ngannou wendt het gevaar opnieuw af en neemt over.

Op de grond probeerden beide heren het gevecht tot een vroegtijdig einde te brengen, maar slaagden daar niet in. Ngannou behield de controle en daarmee ook zijn UFC-titel. De jury roept de Kameroener terecht uit tot winnaar. Dat is geen grote verrassing, maar de manier waarop hij deze partij won, is dat wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.