Redactie
Redactie Life 27 jul 2016

Nu weet je eindelijk waarom jet lags zo verschillen

Een jet lag is en blijft één van de grootste tegenstanders van reizigers, maar de ene jet lag is de andere niet. Wie wel eens naar een andere tijdzone in het westen én het oosten heeft gereisd, zal wellicht ondervonden hebben dat één van de twee zwaarder is. Wetenschappers weten nu eindelijk waarom.

Vooropgesteld: een jet lag is altijd een lastig iets en voor de meeste mensen sowieso zwaar. Toch is-ie de ene keer zwaarder dan de andere keer. Hoe komt dit? Veel heeft natuurlijk te maken met het verschil in tijd: een tijdsverschil van twee uur is eenvoudig te managen, maar tien uur is een stuk lastiger. Ook het tijdstip van vertrek en/of aankomst kan van invloed zijn, maar een bepalende factor is de richting waarin je reist, zo vertelt natuurkundige Michelle Girvan.

Om de tijd te bepalen vertrouwt het lichaam op de interne klok van de hypothalamus. De hypothalamus is een gedeelte in de hersenen dat beschikt over meer dan 20.000 speciale cellen die gezamenlijk een interne klok vormen. Deze ‘klok’ loopt niet helemaal synchroon met het ritme van dag en nacht op aarde. Wanneer jij je op een lange reis in een andere tijdzone begeeft, raakt je lichaam in de war en vertrouwt het volledig op deze interne klok om de tijd van de dag te bepalen.

Je eigen klok ‘weet’ echter ook niet hoe laat het is en gaat daarom vertrouwen op zijn eigen cyclus. De balans van je interne klok kent echter een prominenter ‘dag’ gedeelte dan een ‘nacht’ gedeelte. In die spreekwoordelijke verlengde dag schuilt een soort buffer die je lichaam kan aanspreken om de dag als het ware te verlengen. Daarom heeft je lichaam minder moeite met het creëren van een ‘verlengde dag’, wat gebeurt wanneer je naar het westen vliegt (waar het vroeger is). Vliegen naar Azië, wat je dag verkort, zal dus in de basis een heftigere jet lag tot gevolg hebben dan vliegen naar de oostkust van Amerika, hetgeen je dag verlengt.

Reageer op artikel:
Nu weet je eindelijk waarom jet lags zo verschillen
Sluiten