Nu op Netflix: Superman legt het loodje in Rotten Tomatoes topfilm

Waar Christopher Nolan diepe indruk maakte met zijn Dark Knight trilogie, sloegen Warner Bros. en DC de afgelopen jaren de plank vooral mis op filmgebied. Men kijkt jaloers naar het immense succes van het Marvel Cinematic Universe.

Toch weet DC op één vlak wel van Marvel te winnen. Dan hebben we het over de animatiefilms van de stripgigant. Daarbij denk je waarschijnlijk meteen aan de kinderachtige cartoons die vooral Marvel op rap tempo uitbrengt. Goedkoop materiaal, vooral bedoeld om meer speelgoed te verkopen.

Het beste wat DC te bieden heeft

Voor diehard Batman en Superman fans zijn de animatiefilms van DC en Warner Bros. echter een must. In tegenstelling tot Marvel pakken zij hun animatiefilms bloedserieus aan, met grote budgetten, indrukwekkende casts en een verhaal dat meestal op volwassenen is gericht. Sterker nog, de aankomende Justice League Dark film is zelfs 18+.

Het is dus zonde dat zoveel fans het feit dat het niet om live-action gaat als drempel ervaren. De animatiefilms van DC zijn buiten de comics om zo’n beetje het beste wat de uitgever te bieden heeft. In ieder geval beter dan wat er wat live-action betreft doorgaans op het witte doek verschijnt.

The Death of Superman op Netflix

Ben je toch bereid de animatiefilms van DC een kans te geven? Dan hebben we goed nieuws voor je, want sinds kort staat een van de beste voorbeelden op Netflix: The Death of Superman.

Waar de live-action films bij moeten dragen aan een groter, overkoepelend verhaal, kunnen de animatiefilms stuk voor stuk hun eigen verhaal vertellen. Oftewel, superhelden kunnen gewoon sterven, want de films staan op zichzelf.

DC pakt die vrijheid gretig aan om iconische verhalen in een nieuw jasje te steken, met een stemmencast waar je U tegen zegt. The Death of Superman doet, zoals de titel al verklapt, precies waar de comics liever omheen dansen: Superman gaat dood.

Ondanks het feit dat die spoiler al in de titel zit is The Death of Superman alsnog zeer boeiend. In tegenstelling tot de live-action films weet de animatiefilm Clark Kent op treffende wijze menselijk te maken. Hij is een superheld, maar zijn relaties met andere mensen verlopen allesbehalve vlekkeloos.

Een spoor van verwoesting

Vooral zijn geheime dates met Lois Lane zijn een verrijking, een stukje diepgang waarvoor de live-action films vaak niet de tijd nemen. Fans van spectaculaire actie hoeven echter niet te vrezen, want al snel verschijnt Doomsday ten tonele. Het monster laat een spoor van verwoesting achter in Metropolis, en de Justice League is machteloos.

Kan Superman Metropolis redden? Ja, zo simpel is het plot van The Death of Superman. Clark Kent, Superman dus, moet er samen met zijn collega’s alles aan doen om Doomsday te stoppen. Het resultaat? Opvallend gewelddadige gevechtsscènes, vol bloederige actie die soms in de buurt weet te komen van het beste dat anime te bieden heeft. Dat zie je ook terug in de score deze film op Rotten Tomatoes: 92 procent.

The Death of Superman
Bron: DC / Warner Bros.

Alles is mogelijk

Doordat er geen live-action budget nodig is kunnen regisseurs Sam Liu en James Tucker alles op Superman loslaten. Het is immers animatie, dus alles kan getekend worden. Spectaculair gevecht na spectaculair gevecht wordt op je beeldscherm getoverd, en voor je het weet is de behapbare film voorbij.

Ergens onderweg verliest The Death of Superman de diepgang die aanvankelijk wordt geïntroduceerd, maar ons hoor je niet klagen: zelden hebben we met zo’n grote glimlach op ons gezicht naar een Superman-film gekeken. Als de matige live-action pogingen ruimte bieden voor dit soort topvermaak, dan tekenen we daar meteen voor!

Reageer op artikel:
Nu op Netflix: Superman legt het loodje in Rotten Tomatoes topfilm
Sluiten