Pim Jansen
Pim Jansen Life 20 jan 2019

Automatiseer deze 5 dingen op je smartphone en verhoog je productiviteit

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. We doen er alles mee, van het checken van je email tot het plannen van afspraken met vrienden. Langzamerhand begint de smartphone dankzij alle mogelijke toepassingen een persoonlijk assistent te worden, waar we met goed fatsoen niet meer zonder kunnen. Ondanks dat we steeds vaker gebruik maken van de smartphone voor allerlei zaken zijn er nog steeds functies die we niet of zelden gebruiken. Zonde, want veel functies kunnen je een hoop tijd besparen.

Automatiseer je sms-berichten

De kans is groot dat je je nu afvraagt of dit zinvol is, in de meeste gevallen gebruik je gewoon WhatsApp. Dat laatste is zondermeer waar, toch is het sms’en nog niet helemaal een antieke communicatiemethode geworden. Nu WhatsApp nog geen functie heeft geïmplementeerd om gebruik te maken van standaard antwoorden, kan het handig zijn om hier juist de sms functie voor te gaan gebruiken.

Gebruik je iOS, dan ontkom je er niet aan om de ‘Do Not Disturb’ functie te  activeren. Op die manier wordt je automatische antwoordapparaat ingeschakeld. Kies in Instellingen de optie Niet storen en scrol omlaag naar de opties Automatisch beantwoorden: je kunt zelf kiezen welke contacten een automatisch antwoord krijgen en wat het bericht is.

Diezelfde functie is ook in Android aanwezig. Het enige nadeel is dat je nog steeds handmatig voor de verzending moet kiezen van elk bericht. Niet echt handig, maar daar zijn uiteraard handige apps voor. De werking is nagenoeg identiek aan het instellen van een afwezigheidsbericht in je email-instellingen.

Automatiseer de foto- en video-back-ups

Belangrijke zaken moet je bewaren, altijd! Zeker als het video opnames en foto’s betreft. Een backup is net als een verzekering. Je hoopt dat je het nooit nodig hebt, maar je bent blij als je het wel hebt als het nodig is. In het geval van je smartphone is het opslaan van een backup in de cloud ronduit essentieel. In veel gevallen is je telefoon al zo ingesteld dat dit automatisch gebeurt als je een emailadres hebt ingesteld.

Google Foto’s is beschikbaar op Android en iOS: je krijgt 15 GB gratis en heb je onverhoopt toch meer nodig, dan kost dit slechts 2 dollar per maand (of meer als je van meer diensten gebruik maakt). Heb je een Pixel smartphone dan heb je mazzel, opslag in de cloud is dan onbeperkt en geheel gratis.

Op je iOS apparaat werkt het net even iets anders. Allereerst krijg je ‘maar’ 5 GB, mocht dat niet genoeg zijn, en de kans is groot dat je inderdaad meer nodig hebt, dan gaat dat minstens 1 dollar per maand meer kosten. Tik in Instellingen op het iOS-apparaat op je Apple ID-naam, vervolgens op iCloud en vervolgens op Foto’s om automatische back-ups in te schakelen. Je hebt hier ook verschillende andere opties, waaronder Dropbox en OneDrive.

Sneller typen

Heb je een hekel aan typen? Je bent niet de enige. Het kost tijd en, laten we eerlijk zijn, veel brieven, emails of sms-berichten bevatten vaak dezelfde zinnen, Door je keyboard te automatiseren kun je een zee aan tijd besparen.

In iOS volg je de volgende, eenvoudige stappen. Instellingen -> Algemeen -> Toetsenbord -> Tekstvervanging. Het scherm dat dan voor je verschijnt, laat je nieuwe toetsenbordmacro’s toevoegen. Raak het Plus-pictogram aan en voer vervolgens een zin en een snelkoppeling in. Gebruik de snelkoppeling tijdens het typen en de zin verschijnt als een optie in de lijst met beschikbare woorden / zinnen.

Binnen Android werkt het net zo eenvoudig. Ga naar Instellingen -> Systeem -> Talen & invoer ->virtueel toetsenbord -> Gboard -> Woordenboek en tot slot Persoonlijk woordenboek. Selecteer de gewenste taal en vervolgens de plusknop om een ​​zin en een snelkoppeling toe te voegen. Tik de volgende keer dat je typt op de snelkoppeling en tik vervolgens op de zin.

Niet storen, maar dan geautomatiseerd

De stille modus is één van de meest handige functies van je smartphone. Zo blijf je bereikbaar en kan je toch ongestoord deelnemen aan de vergadering of genieten van dat feest. Heb je vaste momenten dat je liever niet gestoord wilt worden, dan is het een goed idee om dit vanaf nu in te stellen zodat je op die tijdstippen er niet meer zelf aan hoeft te denken.

iOS: Instellingen -> Do Not Disturb (niet storen) -> scheduled kiezen. Hier stel je dus de tijden in dat je niet gestoord wilt worden. Eén nadeel heeft het wel, helaas kun je hier maar één tijdsblok per dag instellen. Als je lang op de knop Niet storen drukt in het Controlecentrum, kunt je ook de tijdsduur van de stille periode inschakelen.

In Android is het al net zo eenvoudig. Kies voor de optie ‘geluid’ en vervolgens ‘niet storen’ in het instellingen-menu. Kies ‘automatisch inschakelen’ om de tijden in te stellen waarop de ‘niet-storen’ functie moet worden ingeschakeld.

Audio afspelen met een timer

Veel mensen vallen graag in slaap bij het horen van muziek. Uiteraard kun je ook daar je smartphone voor gebruiken, maar de kans is aanwezig dat je dan heel de nacht door muziek hoort. Als dat geen probleem is, prima. Het is echter heel eenvoudig om een timer in te schakelen zodat de muziek na een bepaalde tijd stopt.

In iOS kun je de Clock-app inschakelen. Schakel over naar het tabblad Timer, selecteer de gewenste duur en stel de tijdsduur in. Als de timer afloopt, wordt alle audio onderdrukt.

De handige app in iOS vinden we in Android niet terug. Raar maar waar. Gelukkig is de Google Play Store goed gevuld en daar vinden we dan ook een keur aan apps die het werk voor ons doen. Een goede tip: kijk naar Sleep Timer.

Meer tips nodig om je productiviteit te verhogen? Klik dan hier.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Automatiseer deze 5 dingen op je smartphone en verhoog je productiviteit
Sluiten