Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 22 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Het leven van Niki Lauda in vier legendarische Formule 1 races

Afgelopen maandag verloor Niki Lauda op 70-jarige leeftijd de strijd met zijn teruglopende gezondheid. Een legende, een grootheid binnen de Formule 1 verlaat het strijdtoneel. We gaan terug in de tijd en pakken vier legendarische races erbij die Lauda zijn haast mythische status opleverden.

1974 Spanje, Jarama: Eerste plaats

Lauda moest leningen afsluiten om mee te kunnen doen in de Formule 1, maar dat legde hem geen windeieren. Eind 1973 haalde Enzo Ferrari hem binnen. De jonge coureur maakte zichzelf nou niet bepaald geliefd door na het testen van hun nieuwe auto direct te melden dat de wagen in kwestie “shit” was. Lauda werkte nauw samen met de ingenieurs tijdens de winter, en het resultaat moge duidelijk zijn: de coureur kwam voor het eerst op het podium te staan in Argentinië. Dat succes volgde hij op door eerste te worden in Spanje, ondanks de extreem gladde weg en slechte omstandigheden. Hij wist alle deelnemers in te halen, behalve zijn eigen teamlid Clay Regazzoni. Het was de eerste keer dat Ferrari won in twee seizoenen. De onervarenheid van Lauda zorgde ervoor dat het team niet de titel kon pakken dat jaar, maar de coureur had zich zowel op de baan als in de garage bewezen.

Niki Lauda, Grand Prix Of Spain
Niki Lauda, Hans-Joachim Stuck, Grand Prix Of Spain

1976, Italië, Monza: Vierde plaats

De film Rush laat goed zien hoe bizar het überhaupt is dat Lauda meedeed aan deze race. Slechts 42 dagen na het verschrikkelijke ongeluk op de Nürburgring, waarbij hij moest vechten voor zijn leven en er uitgebreid geopereerd moest worden. Iers meer dan een maand later verbaasde hij vriend en vijand door alsnog in zijn auto te klimmen. En dat terwijl iedereen ervan overtuigd was dat zijn carrière ten einde zou zijn. De titel was dat seizoen dichterbij dan ooit, en Lauda wilde er alles aan doen om de winst binnen te slepen. Ondanks zijn in verband gewikkelde hoofd en de resulterende pijn wist hij de vierde plek te behalen. Tijdens de race zakte hij zelfs nog naar de tiende plaats omdat er lichten in plaats van vlaggen gebruikt werden, waardoor hij een verkeerde beslissing nam. Nadat hij uit zijn auto klom moest hij de balaclava van zijn hoofd scheuren, omdat overal bloed zat vastgekoekt.

Niki Lauda, Hans-Joachim Stuck, Grand Prix Of Spain

1984, Portugal, Estoril: Tweede plaats

In 1979 ging Lauda met pensioen, maar Ron Dennis wist hem toch in 1982 weer in de auto te krijgen voor McLaren. De afwisselende rivaliteit en kameraadschap tussen Lauda en zijn teamlid Alain Prost zorgde voor een onvergetelijk seizoen. Lauda moest zijn rijstijl aanpassen aan die van Prost, want de Fransman was sneller tijdens de kwalificaties. De twee wisselden de winst af, tot de laatste ronde in Estoril. Prost moest winnen, Lauda hoefde slechts tweede te worden. Lauda gooide hoge ogen door van de elfde plek zijn weg omhoog te werken naar de derde plek, om uiteindelijk alsnog zijn derde wereldkampioenschap te pakken. Het verschil? Slechts een halve punt.

Niki Lauda, Hans-Joachim Stuck, Grand Prix Of Spain

1985 Nederland, Zandvoort: Eerste plaats

Tja, Nederland mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Lauda had zijn naderende pensioen al aangekondigd, tijdens een behoorlijk belabberd seizoen. Acht keer in de eerste tien races viel de coureur uit. Tijdens de Dutch Grand Prix moest hij zichzelf wel bewijzen. Dat deed hij, en hoe?! Het leverde een van de meest spectaculaire races in de geschiedenis van de Formule 1 op. Alain Prost en Ayrton Senna waren de geduchte concurrenten, Lauda moest er vooral alles aan doen om de agressieve jonge Fransman achter zich te houden. Hij startte op de tiende plaats, met Prost op de derde. De laatste twaalf rondes waren adembenemend, waarbij de eerste plaats continu werd afgewisseld. Uiteindelijk pakte Lauda de winst met een voorsprong van slechts 0.232 seconden. Zijn 25e en tevens laatste overwinning in de Formule 1.

Niki Lauda, Hans-Joachim Stuck, Grand Prix Of Spain

?Lees ook: Herdenk de legendarische Niki Lauda met de beste autosport film op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het leven van Niki Lauda in vier legendarische Formule 1 races
Sluiten