Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 5 aug 2019

Nike Joyride hardloopschoenen onder vuur om plastic balletjes

Nike heeft revolutionaire nieuwe hardloopschoenen op de markt gebracht: Nike Joyride Flyknit. Een nieuw dempingssysteem maakt gebruik van duizenden TPE Beads (kleine balletjes van plastic) in de tussenzool. Het duurde niet lang voordat milieuorganisaties en -activisten alarm sloegen.

Waar steeds meer nieuwe schoenen en sneakers het nieuws halen vanwege duurzame eigenschappen, stopt Nike per hardloopschoen duizenden kleine plastic balletjes in de schoenzool. Om precies te zijn, zijn de balletjes van thermoplastisch elastomeer, een mix van plastic en rubber. En omdat plastic en microplastics nou niet bepaald populair zijn anno 2019 hebben milieuorganisaties hun vraagtekens gezet bij de hardloopschoenen.

Nike Joyride en de duizenden plastic balletjes

Met de Nike Joyride Run Flyknit zijn je runs volgens het sportmerk minder zwaar. De kleine balletjes in vier verschillende units in de tussenzool vormen zich naar je voet voor demping. Ze worden samengedrukt en passen zich aan elke stap aan voor betere schokabsorptie en een stabiel gevoel. Het gaat om bijna 8.000 plastic balletjes per paar.

nike joyride flyknit, tpe beads, plastic pareltjes, microplastics, balletjes (1)

De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Als je gemiddeld 20 kilometer per week loopt, bereik je deze afstand al binnen een jaar. Tel uit hoeveel hoeveel balletjes op deze manier op de afvalhoop belanden, die uiteindelijk als microplastics de zee én de lucht kunnen vervuilen. Daarnaast is de campagne van Nike Joyride, waarin duizenden plastic balletjes stuiteren, volgens de milieuorganisaties en -activisten geen goed signaal.

Reactie van Nike

Wat bezielt Nike, het schoenenmerk dat de laatste tijd juist zo inzet op duurzaamheid? Dat werd gevraagd door verschillende milieuorganisaties en -activisten, waarop Nike antwoordde met een statement. “Nike streeft ernaar een duurzame toekomst te creëren en de toekomst van sport te beschermen. Zoals alle sportschoenen kan ook Nike Joyride gerecycled worden via het initiatief Reuse-A-Shoe. We hebben actief de bron van microvezels onderzocht en samengewerkt met verschillende industrieën om het probleem te begrijpen en schaalbare oplossingen voor lange termijn te bedenken.”

nike joyride flyknit, tpe beads, plastic pareltjes, microplastics, balletjes

Het klopt dat Nike proactieve stappen zet voor een beter milieu en zijn klanten nadrukkelijk adviseert schoenen te laten recyclen. Of iedere klant dat leest en het überhaupt doet, is een tweede. Mocht je in zijn voor recyclen: de Nike Joyride hardloop schoenen zijn vanaf 15 augustus te koop en nu al te bestellen.

? Check ook: 7 duurzame sneakers voor de stijlvolle man

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nike Joyride hardloopschoenen onder vuur om plastic balletjes
Sluiten