Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 14 okt 2019

Is er leven op Nijntje, kun je dansen op De Nachtwacht?

Om alvast antwoord te geven op de kop van dit artikel. Nee, leven is uitgesloten en dansen op exoplaneet HAT-P-6b is geen goed idee. Feit is dat Nederlanders een naam mogen kiezen voor deze exoplaneet en Nijntje tot de favorieten behoort. Vijf vragen en antwoorden.

Waarom mag Nederland exoplaneet HAT-P-6b een naam geven?

Exoplaneet HAT-P-6b is een symbolisch cadeau aan Nederland van de Internationale Astronomische Unie (IAU), die dit jaar 100 jaar bestaat. Naast Nederland hebben nog 114 landen een exoplaneet ‘gekregen’ en ieder land mag zijn eigen naam geven, zowel voor de exoplaneet als de moederster. Uit in totaal 6.000 inzendingen heeft het Nationale Comité van Sterrenkundigen vijf gegadigden geselecteerd. Ieder land heeft zijn eigen regels, in Nederland mochten de namen geen politieke of religieuze associaties hebben en de naam van de exoplaneet en de moederster (HAT-P-6) moesten een link met elkaar hebben. Een exoplaneet is een planeet die om een andere ster dan de zon draait.

Wat zijn de gegadigden?

De eerst naam is die van de exoplaneet, de tweede van de moederster. Stemmen kan tot eind oktober op www.astronomie.nl/exoplaneetzoektnaam.

1. Brandaris – Vuurduin
Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en staat op het Waddeneiland Terschelling. Vuurduin is de vuurtoren van Vlieland. Vuurtorens zijn bakens voor zeelui, net zoals de sterren dat altijd zijn geweest.

2. Cruquius – Leeghwater
Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650) en Nicolaus Samuelis Cruquius (1678 -1754) waren belangrijke pioniers in de strijd van Nederland tegen het water.

3. Exomna – Hurstrga
Exomna en Hurstrga zijn twee inheemse (mogelijk Keltische of Germaanse) godinnen uit de Tweede en Derde Eeuw voor Christus, wier namen voorkomen op altaarstenen.

4. Nachtwacht – Sterrennacht
De Nachtwacht en de Sterrennacht zijn wereldberoemde schilderijen van de Nederlandse grootmeesters Rembrandt en Van Gogh.

5. Nijntje – Moederpluis
Nijntje, ook wel Nijntje pluis genoemd, is een iconisch figuurtje binnen de hedendaagse Nederlandse populaire cultuur. Moeder pluis is de moeder van Nijntje.

HAT-P-6b, nijntje, exoplaneet, nederland, planeet, vragen, antwoorden
Bron: Mercis Publishing

Is er leven op Nijntje?

Zoals gezegd: nee, dat is niet mogelijk. Exoplaneet HAT-P-6b bevindt zich op meer dan 900 lichtjaar afstand van de aarde en is het best te omschrijven als een uit de kluiten gewassen variant van Jupiter. Met temperaturen van duizenden graden is een vorm van leven uitgesloten.

Kunnen we het hemellichaam ook zien?

Yep, hier is rekening mee gehouden door de IAU, een organisatie waarbinnen meer zo’n 13.500 astronomen uit meer dan honderd landen zijn verenigd. Elk land heeft een ster toegewezen gekregen die zichtbaar is vanuit dat land en helder genoeg is om met een kleine telescoop te bekijken. Hier ging een grondige selectie van bekende exoplaneten en hun moedersterren aan vooraf.

Wat bakken onze zuiderburen ervan?

België heeft de exoplaneet HD 49674 b en moederster HD 49674 gekregen. Onze zuiderburen kunnen kiezen uit vier setjes van namen: Diversity – Natura, Maas – Schelde, Nervoia – Eburonia en Saxofoon – Tenor.

🌕 Check ook: Elon Musk: ‘Alle banen overbodig door A.I. overbodig, behalve deze’

Reageer op artikel:
Is er leven op Nijntje, kun je dansen op De Nachtwacht?
Sluiten