Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Health 17 dec 2020

Niezen tijdens kerst? Dat kan zomaar eens hooikoorts zijn

Mensen die in 2020 iemand zien of horen niezen, duiken weg of werpen een vernietigende blik. Maar echt, het kan ook iets anders zijn dan het coronavirus. Hooikoorts bijvoorbeeld. Door het zachte weer staan bomen al in bloei die nog niet in bloei horen te staan, en vliegen de pollen al door de lucht.

Normale verkoudheden en griepjes zijn dit jaar veel minder aanwezig dan normaal. Dat heeft natuurlijk te maken met de maatregelen tegen het coronavirus. Een beetje alertheid als je iemand hoort niezen, is dan ook wel handig. Maar verander ook weer niet in een hypochonder.

Hooikoorts tijdens kerst door stijgende temperaturen

Dat mogelijke niezen tijdens kerst heeft in ieder geval niets te maken met een ander type kerstboom of het de verkeerde bloemen in je kerststukje. Wel met bomen als de hazelaar en de els, die veel te vroeg in bloei staan.

Door de stijgende temperaturen van de afgelopen jaren begint het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december. November was met een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden Celsius extreem zacht en ook december 2020 gaat de geschiedenisboeken in als ‘warme kerstmaand’, volgens Weeronline. De laatste dagen is het zelfs 10 graden of warmer.

Bloeiende hazelaar en pollen van de els

De hazelaar is één van de planten die door de hoge temperaturen in deze normaal zo gure en koude tijd al in bloei staat. Maar klachten van hooikoorts, zoals niezen en jeukende ogen, worden veroorzaakt door pollen van de els. De elzenpollenconcentratie kan bij droog weer rond kerst al oplopen tot honderden pollenkorrels per kubieke meter lucht. Eén voordel: volgende week maandag tot en met donderdag wordt geregeld regen verwacht, waardoor de lucht wordt schoongespoeld.

Of je nou hooikoorts hebt of niet, een mondkapje hoort erbij in deze tijd. Onze favoriet tijdens kerst is deze variant van Clas Ohlson, die ook fungeert als kerstbaard.

🎄 Check ook: Pulp Fiction herleeft in briljante kerstreclame met John Travolta en Samuel L. Jackson

ANP / Manners

Reageer op artikel:
Niezen tijdens kerst? Dat kan zomaar eens hooikoorts zijn
Sluiten