Redactie
Redactie Stuff 16 mei 2016

‘Nieuwe Tesla’s bestand tegen biowapens’

Tesla is vanaf dag één aan het pionieren geweest door volledig elektrische auto’s te ontwikkelen. Dit doen zij natuurlijk primair met het oog op het milieu. Dat ze bij de Amerikaanse autofabrikant niet vies zijn van een beetje doordenken, bewijst hun nieuwe ‘bioweapon defense mode’, een doorontwikkeling van een HEPA-filter die onder vrijwel alle omstandigheden zorgt voor schone en veilige lucht in de auto.

Elke moderne auto is uitgerust met een HEPA-filter; een filter die ervoor zorgt dat pollen en andere (stof)deeltjes die via de ventilatie de auto kunnen betreden zo veel mogelijk buiten worden gehouden. Nu staat Tesla’s filter al als uitstekend bekend, maar dat weerhoudt het merk er niet van om een stap verder te gaan.

De techneuten van Tesla vroegen zich af of het mogelijk zou zijn om een filter te ontwikkelen dat zó goed is dat het levens zou kunnen redden bij een (natuur)ramp, ongeluk met gevaarlijke stoffen óf zelfs een gerichte aanval met biowapens.

Een testteam nam met gasmaskers plaats in de auto terwijl deze in een gecontroleerde omgeving werd blootgesteld aan steeds grotere hoeveelheden giftige stoffen en gassen. Binnen twee minuten had een Model X uitgerust met het filtersysteem de lucht in de auto weer schoon genoeg gekregen om veilig de gasmaskers af te kunnen zetten. Dat terwijl de meetwaarden uitwezen dat de hoeveelheid vervuilde lucht in de auto dodelijk was voordat het filter zijn werk ging doen. Niet alleen lukte het om het interieur schoon te krijgen; ook de lucht direct om de Model X heen was 40% schoner dan die in de wijdere omgeving.

In theorie zou je als Tesla-eigenaar deze test kunnen herhalen, want alle nieuwe Tesla’s zijn vanaf nu uitgerust met deze versie van het filtersysteem. Hoe de test precies werd aangepakt, kun je lezen op de website van Tesla.

Ook dagelijks nuttig

Als je het bovenstaande leest, denk je wellicht: leuk, maar wat heb ik hier werkelijk aan? Tesla’s systeem zorgt voor lucht die tot wel 1000x schoner is dan een standaard filter, maar wat is de kans dat je in jouw leven terecht komt in een chemisch ongeluk of slachtoffer wordt van een aanval met biowapens? Het filter, zo benadruk Tesla, werkt juíst ook in gewone situaties.

Uit gegevens blijkt dat er jaarlijks meer mensen overlijden aan de gevolgen van verontreinigde lucht dan aan auto-ongelukken. Tesla’s filter werkt tweeledig: enerzijds zorgt-ie voor schone lucht in de auto maar hij geeft ook nog eens schone lucht ‘terug’ aan de buitenomgeving. Met name in grote steden in warme landen zou dit op grote schaal voor een enorm verschil kunnen zorgen.

(Foto: iStock Photo)

Het filter werd onder andere getest in drukke Chinese steden; steden die zó vervuild zijn, dat er regelmatig een smogalarm heerst. Je staat er wellicht niet bij stil, maar als je in de auto zit, krijg je ook grote hoeveelheden van deze ongezonde en soms zelfs gevaarlijke lucht binnen. Tesla’s HEPA-filter bleek ook in deze omstandigheden van waarde. Een leuke bijkomstigheid voor ons land, waar het met de luchtvervuiling op veel plekken nog wel meevalt, is dat ook geurdeeltjes vrijwel volledig worden gefilterd. Dit betekent dat je veel minder last hebt van die stinkende diesel voor je in de file, of die boer die net zijn land voorzien heeft van een verse laag mest.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe Tesla’s bestand tegen biowapens’
Sluiten