Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 10 sep 2019

Sympathiek en strijdbaar: hoe het nieuwe Oranje ons hart gestolen heeft

De donkergrijze jaren onder bondscoach Danny Blind hebben plaatsgemaakt voor een renaissance van Nederlands Elftal. Nederland heeft het Oranje van Ronald Koeman in zijn hart gesloten, de rest van de wereld heeft weer ontzag. En dit is slechts het begin. Waar gaat dit toe leiden?

Wesley Sneijder speelde zijn afscheidswedstrijd met het Nederlands Elftal tegen Peru. Het lot wilde dat juist Frenkie de Jong in deze wedstrijd zijn debuut maakte bij Oranje. De ene creatief leider op het middenveld eruit, de ander erin. De Jong bleek de laatste sleutel voor het nieuwe Oranje. Dat was direct te zien tijdens de wedstrijd die een paar dagen later werd gespeeld tegen Frankrijk, in de Nations League. Nederland verloor weliswaar met 2-1 van de wereldkampioen, maar het spelbeeld stemde tot hoop. Na jarenlang heen-en-weer-getik zat er weer schwung, strijd en durf in het Nederlands Elftal. Een maand later werd Duitsland met 3-0 opgerold.

Virgil van Dijk als de ultieme leider van Oranje

De wisseling van de wacht tussen Sneijder en De Jong lijkt uit een ander voetbaltijdperk te stammen, terwijl die pas in september 2018 plaatsvond. De Jong is niet meer weg te denken uit het Nederlands Elftal, maar de grote leider van het nieuwe Oranje is natuurlijk Virgil van Dijk. De wedstrijden tegen Duitsland (2-4 winst) en Estland (0-4 winst) waren zijn eerste interlands als UEFA Best Player of the Year. “Ze moeten toch iemand kiezen. Ik verander er in ieder geval niet door”, zei Virgil tegen een verslaggever van RTL. Dat kan zo zijn, maar de rest om hem heen verandert wel. Medespelers trekken zich aan hem op, tegenstanders mijden het duel, scheidsrechters hebben nu zoveel ontzag dat ze in alle twijfelgevallen de kant van Virgil kiezen.

het nieuwe oranje
Bron: ANP

Er was een tijd dat Nederlands Elftal al met 1-0 voorstond in de spelerstunnel. Althans, als Ruud Gullit meespeelde. Daar stond iemand; groot, sterk en zelfverzekerd. Met Virgil heeft Oranje weer iemand met een dergelijk aura. Een spits die naast hem in de tunnel staat, gaat het liefst terug de kleedkamer in. Virgil is een geboren leider, puur door zichzelf te zijn. “Als hij binnen komt lopen tijdens een persconferentie, wordt de hele zaal in één keer kalm”, zei de Duitse journalist Jochen Stutszky van Sport1 treffend. Virgil dwingt respect af met normaal gedrag. Strijdvaardig in het veld, bescheiden, zachtaardig en stijlvol buiten de lijnen. En dat straalt door naar de hele selectie.

Oranje ademt de sfeer van een geslaagd schoolreisje

Natuurlijk helpen een paar belangrijke overwinningen, maar de zachtmoedige sfeer bij dit Nederlands Elftal is zeldzaam. Het trainingskamp van Oranje ademt tegenwoordig de sfeer van een geslaagd schoolreisje. Lekker keten, onbevangen een potje voetballen en daarna met zijn allen 30 Seconds spelen. De klas bestaat uit voorbeeldige en talentvolle leerlingen, met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong als schoolvoorbeeld. Er is ook een stoere bink in het midden, Memphis Depay. Maar meester Koeman is eindelijk eens iemand die hem begrijpt. Eigenlijk is het een heel aardige jongen, dat ziet iedereen. De stoere bink mag nu doen wat hij wil en daardoor haalt hij het beste in zichzelf naar boven. Hij voelt zich thuis met al die aardige jongens om hem heen. Dan is er nog de sterkste en vriendelijkste jongen van de klas, Virgil van Dijk. Die krijg je niet snel boos. Maar als je aan iemand in een oranje shirt komt, kom je aan hem.

het nieuwe oranje
Bron: ANP

Hebben we met het net genoemde viertal nou direct de nieuwe ‘grote vier’ te pakken? Of met Wijnaldum erbij misschien wel de ‘grote vijf’? Misschien is dat nog een te vroege conclusie, feit is in ieder geval dat de as van het nieuwe Nederlands elftal staat als een huis en dat er nog eens een stroom aan talent aan zit te komen. Tijdens het EK 2020 – na de wedstrijden tegen Duitsland en Estland mag je ervan uitgaan dat Nederland zich kwalificeert – zal Oranje gewoon weer gezien worden als titelkandidaat. Is ook niet zo’n gek, na de overwinningen op de twee voorgaande wereldkampioenen en het behalen van de finale van de Nations League. Maar zoals gezegd: dit is slechts het begin. Zo moet er een klein wonder gebeuren op de rechtsbackpositie. Er is in ieder geval honger genoeg binnen de selectie. “Ja, er ontstaat wel wat in deze groep”, aldus Koeman tijdens zijn laatste persconferentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sympathiek en strijdbaar: hoe het nieuwe Oranje ons hart gestolen heeft
Sluiten