Nieuwe Netflix functie balanceert op het randje van briljant en irritant

Heb je ooit een moment gehad in een serie dat zo episch, heftig, mooi of grappig was dat je terugspoelde? Nou, dan hebben we mogelijk goed nieuws voor je. In de toekomst hoef je dat mogelijk niet meer te doen door middel van het “- 10 seconden” knopje. Netflix werkt namelijk aan een nieuwe functie die het gemakkelijker maakte om bepaalde scènes nogmaals te bekijken. Klinkt goed, maar er zijn ook grote gevaren.

Tegenover de LA Times heeft de streaminggigant laten weten dat ze werken aan een zogenaamde replay feature. Deze nieuwe functie is vergelijkbaar met de optie die je nu hebt om het intro te skippen. Daarmee zul je waarschijnlijk wel bekend zijn. Dit is de knop die in beeld verschijnt wanneer het intro van een serie voorbij komt. Handig, want dan hoef je tijdens binge-sessies niet constant het intro te bekijken of handmatig door te spoelen.

Netflix komt met bijzondere terugspoelknop

Het idee is dat deze knop ook tijdens de aflevering in beeld komt. Er staat dan alleen “watch that scene again.” Wanneer je er op klikt kun je de voorgaande scène opnieuw bekijken. Zo kun je die toffe vechtscene uit Peaky Blinders opnieuw kijken of nog een keer genieten van een briljante grap uit Brooklyn 99. Klinkt goed, maar krijg je dan na elke scène deze knop in beeld?

Nee, gelukkig niet. Netflix gaat namelijk gebruik maken van gebruikersdata om deze functie te optimaliseren. De streamingdienst houdt bij welke momenten door gebruikers handmatig opnieuw worden bekeken. Scènes die vaak herbekeken worden, kunnen dan uitgerust worden met een “watch that scene again” knop. Klinkt goed, maar er kleeft wel een groot nadeel aan.

Functie met risico’s

Bij het kijken van een serie wil je zo min mogelijk afgeleid worden. Iedere keer een knop in beeld gaat op den duur irriteren. Het is daarom van essentieel belang dat Netflix de juiste balans weet te vinden. Of dat ze deze functionaliteit heel specifiek afstemmen op jouw kijkgedrag. Deze replay-functie balanceert dus nog op het randje van briljant en vreselijk irritant.

Daarom is het belangrijk dat er goed getest wordt en dat is Netflix nu aan het doen. Testgebruikers die naar Dumplin’ en Mowgli kijken, kunnen de knop voorbij zien komen. Wanneer ze hier op klikken, worden ze teruggezet naar precies het begin van de voorgaande scène.

Voorlopig nog niet voor iedereen

Of deze nieuwe functie ook daadwerkelijk gaat verschijnen voor alle gebruikers is nog maar de vraag. In een statement maakt Netflix duidelijk dat het slechts om een test gaat en dat we er niet te veel van moeten verwachten. Het doel is vooral om meer te leren over wat er technisch allemaal mogelijk is, om zo in de toekomst onze kijkervaring te kunnen verrijken en verbeteren.

WANT

Reageer op artikel:
Nieuwe Netflix functie balanceert op het randje van briljant en irritant
Sluiten