Pim Jansen
Pim Jansen Life 26 jan 2019

Specialisten zien nieuwe kansen voor bitcoin, ook zonder regulering

De belangrijkste digitale munt had in 2018 een rampjaar, waarbij grote koersdalingen aan de orde van de dag waren. Zo vertegenwoordigde de munt op 1 januari nog een waarde van 12.000 dollar. Op dit moment is daar vrij weinig van over en noteert de munt (op het moment van schrijven) een schamele 3.560 dollar.

Om de koers enigszins omhoog te duwen, kijken beleggers al langer uit naar de lancering van een exchange-traded fund (ETF). Dat zou de handel een positieve stimulans kunnen geven. Het grootste probleem is dat een ETF er ook in 2019 waarschijnlijk niet zal komen. Dat is in ieder geval de stellingname van een van de autoriteiten op het gebied van digitale valuta, Brian Kelly. Hij gaf tijdens de Crypto Finance Conference op 18 januari in Zwitserland zijn visie over bitcoin en wat er mogelijk gaat gebeuren in 2019.

Bitcoin ETF

Veel analisten hebben hun hoop gevestigd op de goedkeuring van een aanvraag voor een ETF. Dit zou logischerwijs zorgen voor een brede erkenning van de munt. Historisch gezien zou dat betekenen dat institutionele beleggers dan ook in de markt voor digitale munten willen stappen. Zoals iedereen weet, bij een stijgende vraag en een gelijkblijvend aanbod, stijgt de waarde. Daar komt het simpelweg op neer.

Geen ETF, toch vooruitgang

Zo simpel is het echter niet volgens Kelly, die ETF gaat er gewoon niet komen. In ieder geval niet dit jaar. Toch is er wat hem betreft voldoende reden voor optimisme. Zo is hij van mening dat het einde van de bear-market dichterbij komt. Een waarschuwing is echter op zijn plaats: “Een lagere dip zou mij niet verrassen.” Eerst dus nog dieper gaan om vervolgens uit het dal omhoog te klimmen.

“In 2019 zal de focus op munteenheden nog groter zijn, want er is best wat geopolitieke spanning in de wereld. We zullen zien dat een aantal wereldwijde macro-spelers Bitcoin gaan gebruiken als een alternatief voor hun goud-positie, of als een manier om zich te beschermen tegen de fluctuaties van fiatgeld.”

Het belang van een bitcoin ETF

In de visie van Kelly staat 2019 garant voor een toename van de acceptatiegraad door mainstream investeerders. Als je die uitspraak naast het uitblijven van een ETF legt, dan is het verleidelijk om te concluderen dat er wat anders gaat gebeuren, een investeringsfonds bijvoorbeeld. Voor veel beleggers kan een dergelijke ontwikkeling een droomscenario zijn. Het neemt immers veel risico’s weg en maakt de munt vele malen meer toegankelijk. Dat is ook de reden waarom een EDTF zo’n impact kan hebben: de betere toegankelijkheid.

Het probleem volgens velen is echter de starre houding van de SEC. Die organisatie moet haar zegen geven aan een initiatief voor een ETF  en dat zal voorlopig dus nog niet gaan gebeuren. Ook Kelly verwacht geen omslag bij de SEC:  “Er is namelijk teveel nog niet opgehelderd of opgelost.” Volgens Kelly zal dat dan ook nog even gaan duren.

Want

Reageer op artikel:
Specialisten zien nieuwe kansen voor bitcoin, ook zonder regulering
Sluiten