Redactie
Redactie Films & Series 30 mei 2016

‘Nieuwe James Bond wordt niet wie je verwacht’

Sam Mendes, regisseur van de laatste twee James Bond-films, Skyfall en Spectre, zal de volgende 007 niet meer regisseren. Daarmee komt een einde aan een – volgens velen – succesvolle combinatie: Mendes en Craig. Twee boegbeelden van de James Bond-franchise houden het dus voor gezien, maar recente uitingen van Mendes tegen The Guardian doen vermoeden dat hij al weet wie de nieuwe 007 gaat worden.

Er is de afgelopen tijd veel gespeculeerd over de nieuwe James Bond. Ook wij deden hier aan mee. Wij verzamelden uit het geruchtencircuit de namen van in onze ogen kansrijke acteurs. Veel genoemde namen waren Tom Hiddleston, Idris Elba, Tom Hardy en Damien Lewis. Sam Mendes laat tegenover The Guardian weten dat de nieuwe James Bond ‘niet wordt wie je verwacht’. Daarmee lijkt er nu definitief een streep door de naam van Hiddleston te kunnen; hij gold inmiddels als topfavoriet voor de rol van de geheim agent. Mendes’ antwoord impliceert echter ook dat hij wél al weet wie de nieuwe Bond gaat worden, of op z’n minst wie er op de daadwerkelijke shortlist staan.

Kijkend naar de Engelse geruchtenmachine worden de namen van Elba en Lewis nog veelvuldig genoemd, maar het rijtje is inmiddels aangevuld met Aidan Turner (The Hobbit) en Jamie Bell (Billy Elliott).

De keuze voor Turner of Bell zou niet eens zo opvallend zijn als je kijkt waar Daniel Craig vandaan kwam. Voordat Craig als Bond debuteerde in Casino Royale was hij zeker nog niet bij iedereen bekend. Met rollen in Munich, Layer Cake en Lara Croft: Tomb Raider had hij weliswaar zijn doorbraak wel al gehad; écht geschitterd in een blockbuster had-ie nog niet. Het zal ook niet meer iedereen voor de geest staan, maar de makers van James Bond kregen ook forse kritiek te verduren na de bekendmaking van hun keuze voor de relatief onbekende Daniel Craig als hoofdpersoon. Dat-ie uiteindelijk de juiste keuze is gebleken, is een understatement.

Daarom zou het best wel eens kunnen dat de makers inzetten op een jonge hotshot

Wellicht verrast producente Barbara Broccoli opnieuw met een relatief onbekende naam. Craigs eerste Bond-film was in 2006: een goede Bond moet dus een tijdje mee kunnen gaan. Daarom zou het best wel eens kunnen dat de makers inzetten op een jonge hotshot: iemand die nog verder kan groeien in de rol en het karakter Bond op een nieuwe manier kan invullen. Bovendien: het casten van een upcoming acteur kan in zekere zin ook een geringer risico vormen, want een grote naam zou zich wel eens stuk kunnen bijten op de legacy die Daniel Craig achterlaat.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe James Bond wordt niet wie je verwacht’
Sluiten