Pim Jansen
Pim Jansen Grooming 12 mei 2018

Mannen met een gladde schedel opgelet! Er is een nieuw middel tegen kaalheid

Als je er de juiste kop voor hebt, kan het een ideaal schoonheidsbeeld zijn: een kaal hoofd. Het wordt een heel ander verhaal als je last hebt van onvrijwillige kaalheid, bijvoorbeeld door een behandeling tegen kanker of gewoon door slechte genen. Dankzij een recente ontdekking kan er gelukkig gewerkt worden aan een mogelijk permanente oplossing voor kaalheid.

Britse onderzoekers ontdekten onlangs een bijwerking van een specifiek medicijn bij de behandeling van botontkalking. Onderzoek in een laboratorium lijkt erop te wijzen dat het medicijn de haarzakjes stimuleert om te groeien,

Immuunsysteem

De onderzoekers verzamelden haarzakjes-monsters van meer dan veertig mannelijke patiënten. Deze monsters werden in het laboratorium in eerste instantie gebruikt voor een onderzoek naar de werking van Cyclosporine A. Een geneesmiddel om afstotingsverschijnselen te onderdrukken na een orgaantransplantatie. Dit medicijn wordt ook gebruikt bij de behandeling van osteoporose (botontkalking) en beïnvloed de werking van het immuunsysteem.

Bijwerkingen

Het onderzoek naar onvrijwillig haarverlies richtte zich op de werking van een specifiek eiwit, SFRP1. Dit eiwit speelt een rol bij het stimuleren van de groei van haarzakjes. De bijwerkingen waren echter te groot om te kunnen spreken van een doelgerichte therapie.

In plaats daarvan ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe behandeling met behulp van een ander middel, WAY-316606, een geneesmiddel dat oorspronkelijk bedoeld was om osteoporose te behandelen, om zich op het eiwit te richten. WAY-316606 was veel beter in staat om de werking van het bewuste eiwit te reguleren zonder veel ongewenste bijwerkingen.

Er zijn momenteel slechts twee goedgekeurde medicijnen verkrijgbaar om de effecten van haaruitval te bestrijden:

  • Minoxidil
  • Finasteride

Beide medicijnen bieden echter niet altijd de juiste resultaten en ook deze medicatie kent bijwerkingen.

Klinisch onderzoek met proefpersonen

Nathan Hawkshaw, de onderzoeksleider van de University of Manchester, zei in het onderzoeksverslag dat een klinisch onderzoek nodig is om aan te tonen of het medicijn effectief en veilig ingezet kan worden. Een permanente oplossing voor haarverlies kan dus nog even op zich laten wachten, maar de wetenschap zit zeker niet stil. Er is dus nog zeker hoop voor onvrijwillig kale mannen. Wil je snel een oplossing? Denk dan ook eens aan een stoppeltattoo.

Reageer op artikel:
Mannen met een gladde schedel opgelet! Er is een nieuw middel tegen kaalheid
Sluiten