Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 22 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Afvallen gaat volgens onderzoek sneller dankzij één simpele twist

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen het tijdstip van de dag waarop je traint en je gewichtsverlies. Dit de meest simpel uitvoerbare tip als je wil afvallen, wat niet direct betekent dat je het op de lege maag moet doen.

Afvallen is nooit gemakkelijk, maar het kan wel. Vraag het maar aan de ‘dikste man ter wereld‘ die meer dan 300 kilo afviel. Uit data blijkt echter dat ze nog betere resultaten hadden kunnen boeken als ze zich hadden gehouden aan één simpele trainingsroutine.

Afvallen gaat sneller bij ‘s ochtends sporten

Trainen tussen 7 uur ‘s ochtends en 9 uur ‘s ochtends lijkt het gouden uur te zijn voor gewichtsverlies. Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Obesity, blijkt dat mensen die eerder op de dag naar de sportschool gaan een lagere tailleomtrek en body mass index (BMI) hebben dan mensen die ‘s middags of ‘s avonds sporten.

Rebecca Krukowski, een klinisch psycholoog aan de Universiteit van Virginia, gespecialiseerd in gewichtsbeheersing op basis van gedrag, noemt dit onderzoek opwindend en stelt een eenvoudige strategie voor afvallen voor. ‘Plan je trainingsroutine ‘s ochtends, vóór de stortvloed van e-mails, telefoongesprekken en vergaderingen die je gemakkelijk kunnen afleiden.’

Het onderzoek

De onderzoekers analyseerden gezondheids- en activiteitsgegevens van 5.285 deelnemers aan de National Health and Nutrition Examination Survey van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention. Daarbij richtten ze zich specifiek op de jaren 2003 tot 2006. In deze periode werden voor het eerst versnellingsmeters of activity trackers geïntroduceerd in het onderzoek.

Degenen die tussen 7 uur ‘s ochtends en 9 uur ‘s ochtends sportten, hadden een gemiddeld BMI van 27,5. Sporters die ‘s middags en ‘s avonds sportten zaten op 28,3. De middag werd gedefinieerd als 9 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags, en de avond als 5 uur ‘s middags tot 8 uur ‘s avonds. De invloed van ‘s ochtends sporten gaat overigens verder dan alleen de BMI.

Ook wanneer de deelnemers in beide groepen de aanbevolen richtlijnen voor lichaamsbeweging van minstens 150 minuten per week overschreden, hadden degenen die ‘s ochtends naar de sportschool gingen nog steeds de laagste BMI en tailleomvang. Hiermee is het argument dat het simpelweg aan meer lichaamsbeweging op een dag ligt, teniet gedaan. Deze bevinding gold voor verschillende demografische gegevens, waaronder geslacht, etniciteit, opleiding, tabaksgebruik, alcoholgebruik en de hoeveelheid sedentair gedrag rondom de training.

Fysiologie en leefgewoonten

De redenen achter het voordeel van ‘s ochtends sporten kunnen een mix zijn van fysiologie en leefgewoonten. “Mensen die regelmatig ‘s ochtends sporten, hebben misschien meer voorspelbare schema’s. Denk daarbij aan minder vaak in ploegendienst werken of minder vaak zorgtaken hebben die ochtendactiviteit in de weg staan”, suggereert Tongyu Ma van de Hong Kong Polytechnic University. Deze voorspelbaarheid kan een positief effect hebben op de slaapkwaliteit en het stressniveau, factoren die een rol spelen bij afvallen.

Bovendien hebben mensen die ‘s ochtends sporten andere biologische eigenschappen dan nachtbrakers. Ze hebben een lagere dagelijkse calorie-inname en verbranden passief meer energie gedurende de dag. Door ‘s ochtends te sporten in nuchtere toestand, wordt het lichaam aangemoedigd om opgeslagen vet te gebruiken voor energie, wat helpt bij de vetoxidatie tijdens en na de training.

Als je wil afvallen, overweeg dan om je wekker wat vroeger te zetten en prioriteit te geven aan ‘s ochtends sporten. Het helpt je niet alleen om je dag te beginnen met een energieboost, maar het lijkt ook een strategische zet in de strijd tegen de dikke buik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.