Niek van der Velden, van turner tot Olympisch snowboarder in Pyeongchang

Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang zijn alle ogen weer gericht op onze schaatsers, die hoe dan ook veel goud gaan verzamelen. Je zou bijna vergeten dat er nog andere Nederlandse sporters meedoen, zoals skeletonner Kimberley Bos en onze snowboarders, waaronder de 17-jarige Niek van der Velden.

Deze week werden de Nederlandse snowboarders die naar de Olympische Spelen in Pyeongchang gaan pas gepresenteerd, omdat ze zich later hebben gekwalificeerd dan de andere sporters. De meest opvallende deelnemer is Niek van der Velden, die zijn kunsten vooral heeft geleerd in een turnhal.

‘Het is maar een mening’

Tijdens de presentatie werd ook de opmerking van de ervaren Nederlandse snowboardster Cheryl Maas, die ook naar Pyeongchang gaat, aangehaald. “Snowboarders die het niet op een berg, maar in een sporthal hebben geleerd, verdienen niet direct mijn respect”, zei Cheryl Maas. Maar de jonge Niek van der Velden laat zich niet zo snel afleiden. “Het is maar een mening”, zei hij tijdens de perspresentatie.

One run from today! Stoked on that swbs9!! #newone Vid: @snowboardteamnl • • • #snowboard #snowboarding @volcomsnow @arborsnowboards @skidome @oakleyamsterdam @gopro @amplifithis

Een bericht gedeeld door Niek van der Velden (@niekvdv) op

Bovendien weet Van der Velden dat zijn turnverleden hem op de onderdelen waaraan hij meedoet – Big Air (één sprong van een grote schans) en Slope Style (een parcours van rails en schansen) – juist een completere snowboarder maken.

“Free­style snowboarders komen tegenwoordig uit het surfen, skaten, maar ook uit het turnen. Niek weet dankzij het turnen in de lucht precies waar hij zich bevindt en kan alle kanten op draaien”, aldus zijn coach Frank van der Putten tijdens de presentatie. “Het is al lang bewezen dat een brede sportachtergrond van pas komt, in welke sport dan ook.”

Een brede sportachtergrond heeft Van der Velden zeker. Zo voetbalde hij, deed hij aan breakdancen en was hij een turntalent. Eén keer per jaar stond hij een week op zijn snowboard tijdens wintersport. Totdat hij in 2012 van zijn moeder een abonnement voor drie maanden bij Skidôme in Rucphen kreeg.

In no-time een pro

“Ik ben toen de hele vakantie van de piste gegaan en heb mijn ­ouders overgehaald een jaarkaart voor mij te ­kopen. Al snel daarna kwam ik bij de skivereniging. Stapje voor stapje leerde en durfde ik vervolgens steeds meer. Van een salto naar een salto met een draai. Van een kleine schans naar een iets grotere”, aldus de snowboarder in het Algemeen Dagblad.

Made it to Korea for the olympics! ?? #olympics #snowboarding

Een bericht gedeeld door Niek van der Velden (@niekvdv) op

Dankzij zijn turnachtergrond en liefde voor het snowboarden ontwikkelde Van der Velden zich in no-time tot een professionele freestyle snowboarder. Deels in de bergen, maar vooral in de skihal perfectioneerde hij zijn skills. Vorig jaar maart brak hij zijn enkel nog tijdens een val, maar hij herstelde zich snel en nu is hij de benjamin van Team NL.

De kansen van Niek van der Velden in Pyeongchang

Of er nog wat te halen valt in Pyeongchang? Nou, deze Olympische Spelen zullen vooral in het teken staan van ervaring opdoen zonder druk, om tijdens de Olympische Spelen in Peking te oogsten.

Maar het kan natuurlijk raar lopen. “Niek hoort bij de groep van veertig atleten die de finale kunnen halen. Er zijn zo’n vijftien medaillekandidaten, maar eenmaal in de finale kan er van alles gebeuren”, besluit zijn coach.

Voor en tijdens de Olympische Spelen houdt Outdoor Manners je op de hoogte.

Reageer op artikel:
Niek van der Velden, van turner tot Olympisch snowboarder in Pyeongchang
Sluiten