Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 14 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De meest voorkomende NFT-scams en hoe je ze herkent

Sinds vorig jaar kunnen we niet meer om NFT’s (non-fungible tokens) heen. De digitale certificaten leveren soms wel duizenden tot miljoenen euro’s op, waardoor niet alleen investeerders, maar ook oplichters geld ruiken. Zij profiteren van het feit dat deze markt nog zo nieuw is en kunnen nog volop hun slag slaan met NFT-scams.

Ben jij geïnteresseerd in NFT’s, maar heb je geen idee hoe je zo’n oplichter moet herkennen? In dit artikel vind je vijf voorbeelden van NFT scams die helaas vaak voorkomen.

NFT-scams herkennen

Je kunt bij het kopen van non-fungible tokens bijna de volgende vuistregel aanhouden: de verkopers zijn schuldig aan scammen, tot het tegendeel is bewezen (in plaats van andersom). Zonder dollen, wees altijd op je hoede in deze markt en let op de volgende rode vlaggen.

1. Neppe NFT-websites en marktplaatsen

Dit is vaak een 1-op-1 namaak van een NFT-website of een marktplaats als OpenSea. Dat het zowat exacte kopieën zijn, maakt deze NFT scam ook zo gevaarlijk. Zelfs als je de oorspronkelijke website weleens hebt bezocht, herken je niet meteen dat dit een neppe variant is. Koop je een NFT via zo’n scam? Dan ontvang je niets als je je geld hebt overgemaakt of krijg je er één die helemaal niets waard is.

Hoe kan je dan toch zo’n nepvariant herkennen als je een NFT wil kopen? Vaak geeft de URL het weg. Er staat dan bijvoorbeeld een typo in de naam. Of de NFT’s worden verkocht voor een fractie van de prijs die ze waard zijn. Als je denkt dat een deal te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook. Doe altijd goed research naar de NFT die je wil kopen en hoeveel hij waard is.

2. Neppe social media-kanalen

Scammers maken niet alleen de website van een NFT-project na, maar ook het social media-kanaal. Als je geïnteresseerd bent in een populair en bekend project, is het goed om op het blauwe vinkje van Twitter te letten. Maar lang niet elk project is geverifieerd.

Doe daarom altijd een zoekopdracht op Google naar het social media kanaal van de makers om te checken of er niet een Twitter-account actief is met veel meer volgers. Ook hier geldt weer: als iets te mooi lijkt om waar te zijn…

3. Giveaway NFT-scams

Het valt wellicht een beetje onder de vorige NFT-scam, maar toch is het goed om deze nog extra te benoemen. Als je wordt benaderd omdat je een ‘gratis NFT’ hebt gewonnen, denk je waarschijnlijk dat het geen kwaad kan. Wanneer de token niets waard blijkt te zijn, heb je er immers toch geen geld in gestoken.

Maar het gevaar zit ‘m hierin: klik je op de link en wordt er gevraagd om je crypto wallet te koppelen? Dan kunnen de scammers toegang tot je wallet krijgen en ‘m voor je eigen ogen leeghalen, zonder dat je er iets aan kunt doen.

4. Pump en dumps

Wellicht heb je weleens gehoord van ‘pumps en dumps’ als het gaat om crypto. Mensen proberen geld te verdienen door de waarde van een munt te manipuleren. Door de munt te hypen op social media, schiet de waarde omhoog en kunnen de mensen achter de pump en dump de munt met winst verkopen.

Hetzelfde gebeurt nu als NFT-scam. Het bekendste voorbeeld hiervan is wellicht het project genaamd ‘Evolved Apes’. De anonieme maker van het project ging er een week na de lancering met 798 Ether (zo’n 2,7 miljoen dollar) vandoor.

5. Nagemaakte NFT’s

Scammers zijn inderdaad heel goed in het namaken van dingen. Dit keer hebben we het over de NFT’s zelf. Dankzij de gratis tool van OpenSea om NFT’s te maken, kunnen oplichters het werk van echte kunstenaars heel makkelijk stelen en onder een nep-account op de marktplaats aanbieden.

Hierdoor blijkt ruim 80 procent van het aanbod op OpenSea fraude of spam. Gelukkig grijpt de marktplaats inmiddels in. Deze gratis tool mag vanaf nu per account nog maar vijftig keer gebruikt worden. Toch is het altijd goed om waakzaam te zijn en via social media als Twitter en Discord te checken of je met the real deal of een NFT scam te maken hebt.

NFT-gekte: Nike klaagt StockX aan om crypto-sneakers

Allesovercrypto.nlJumpstartCoindesk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.