Alrik de Jong
Alrik de Jong Gesponsord 11 jun 2019

Wat je moet weten over het kopen en onderhouden van nette schoenen

Vrouwen kijken als eerst naar je ogen, dan naar je handen en vervolgens naar je schoenen. Je eerste indruk wordt dus voor eenderde bepaald door je schoenen. Zaak om ze goed te verzorgen, dus. In dit artikel vertellen we je hoe je nette schoenen vindt en vooral hoe je ze onderhoudt. We richten ons op gladleer, suède en lakleer.

Online nette schoenen kopen en onderhouden

Oké, een paar nette schoenen is bittere noodzaak. Maar hoe koop je een paar dat goed bij je past? In sommige gevallen is goedkoop duurkoop, maar je hebt natuurlijk ook wel betaalbare modellen met kwaliteit. Let vooral op de manier waarop de leest en zool met elkaar verbonden zijn. Als je nette schoenen online koopt, let je bij de omschrijving op het materiaal van de buitenlaag, voering en binnenzool. Hoe meer echt leer, des te meer comfort en kwaliteit. Wat betreft stijl moet je kijken naar de (zakelijke) kleding die je meestal draagt. Bij een zwart of donkerblauw pak kun je het best zwarte schoenen dragen, al wordt een donkerblauw pak ook steeds vaker gecombineerd met de kleur cognac. Bij een grijs pak (of andere kleding) passen zowel bruine, cognac-kleurige als zwarte schoenen. En combineer beige met bruin of cognac.

lakleer, sude, leer, gladleer, kopen, onderhouden, nette schoenen

Gladleer

De meeste gangbare nette schoenen zijn van leer. Gladleer, om precies te zijn. Gladeer is een product dat ademt, waardoor het soepel en comfortabel is en lang meegaat. Mits je het goed verzorgt, natuurlijk. Een grote fout die veel mannen maken, is te veel schoensmeer gebruiken, waardoor het leer niet meer ademt en er vuil op blijft plakken. Ga niet voor halfwerk, maar kies de juiste kleur. De poetsfrequentie hangt af van de regelmaat waarmee je de nette schoenen draagt. Als je ze vaak aanhebt, moet je ongeveer één keer per twee weken aan de slag. Poets ze bij voorkeur op een dag vóór een vrije dag, zodat het schoensmeer goed kan intrekken. Daarna volg je de onderstaande stappen. Zorg voor schoenspanners om je schoenen in vorm te houden en gebruik een Premium Freshner om ze fris te houden.

 1. Borstel het vuil van de schoenen met een schoenborstel van paardenhaar
 2. Blijft er hardnekkig vuil over, verwijder dit dan met een licht vochtige doek
 3. Wrijf met een oude sok of doek matchende schoensmeer over het leer. Gebruik niet te veel schoensmeer; er dient slechts een licht, transparant laagje zichtbaar te zijn, anders ademt het leer niet meer
 4. Laat het schoensmeer 15 minuten intrekken
 5. Borstel de gedroogde schoensmeer af met de schoenborstel, oefen iets meer druk uit
 6. Trek de schoen aan en poets stevig na met een schone oude sok of doek
 7. Eventueel inspuiten met een vuil- en waterafstotende spray als het schoensmeer volledig is ingetrokken

Als het om gladleren schoenen gaat, zijn wij fan van loafers, maar ook veterschoenen mogen niet ontbreken in je garderobe. Bekijk het overzicht met de nieuwste premium herenschoenen. Onze top 3, van links naar rechts: Filippa K loafers, BOSS veterschoenen en Giorgio 1958 veterschoenen.

zalando, schoenen, leer, leren, gladleer, verzorgen

Suède

Suède schoenen zijn stijlvol, maar ook zeer vatbaar voor weersomstandigheden. Spuit ze daarom altijd in met silicone-based suede protector. Doe dat op avond voordat je jouw nette schoenen van suède gaat dragen, zodat de chemicaliën hun werk kunnen doen in de nacht. Wil je de schoenen nogmaals sprayen, maak ze dan eerste schoon met een speciale suède-borstel. Regent het? Draag dan maar gewoon geen nette schoenen van suède.

Bekijk het overzicht met de nieuwste en betaalbare suède herenschoenen. Onze top 3, van links naar rechts: Clarks ‘Flow Top’, Selected Homme ‘Desert’ en de special edition Tommy Hilfiger x Mercedes.

lakleer, suede, leer, gladleer, kopen, onderhouden, nette schoenen

Lakleer onderhouden

Door naar de dandy. Die kan niet zonder lakschoenen. Geen enkele man trouwens, want een smoking is pas af met lakschoenen. Daarmee onderscheiden de mannen zich van jongetjes tijdens een gala. Maar hoe hou je die dingen in hemelsnaam netjes? Om barstjes en scheurtjes in de laklaag te voorkomen, kun je nette schoenen van lakleer het best behandelen met een lakschoenolie of een speciale crème voor lakleer die de schoen beschermt, glans geeft en soepel houdt. Volg de onderstaande stappen.

 1. Borstel het vuil van de schoenen met een schoenborstel van paardenhaar
 2. Blijft er hardnekkig vuil over, verwijder dit dan met een licht vochtige doek
 3. Wrijf een subtiele laag lakleerolie of -crème met een oude sok of doek over het lakleer
 4. Borstel de gedroogde schoensmeer af met de schoenborstel, oefen iets meer druk uit
 5. Trek de schoen aan en poets stevig na met een schone oude sok of doek

Lakleer hoeft je niet in te spuiten met een vuil- en waterafstotende spray, omdat de schoenen al een gesloten laklaag hebben.

Mocht je nette schoenen van lakleer kopen voor dat ene gala per jaar, check dan dit betaalbare model van Zalando Essentials (links). Draag je ze vaker dan een paar keer per jaar, dan zit je goed met dit stijlvolle en comfortabele model van Melik (rechts).

zalando, schoenen, onderhouden, kopen, leer, leren, lakleer, gladleer, verzorgen

Welke stijl past het best bij jou?

Wil je weten welke stijl het best bij jou past? De onderstaande matchmaker geeft antwoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Zalando.

Reageer op artikel:
Wat je moet weten over het kopen en onderhouden van nette schoenen
Sluiten