Netflix verwijdert zelfmoordscène 13 Reasons Why na kritiek

HBO liet de fans zeuren tot ze een ons wogen, maar Game of Thrones werd niet aangepast. Netflix blijkt echter niet ongevoelig voor kritiek en heeft besloten de omstreden zelfmoordscène in de populaire dramaserie 13 Reasons Why aan te passen. Dat gebeurt overigens niet op verzoek van de fans van de serie. De kritiek kwam met name uit de hoek van de medisch deskundigen in Amerika.

De bewuste scene met de expliciete beelden zal volledig worden geschrapt uit 13 Reasons Why. Aanleiding voor die verrassende stap van de streamingdienst is het nadrukkelijke advies van met name het hoofd van de Amerikaanse dienst voor zelfmoordpreventie, Dr. Christine Moutier.

Netflix-serie 13 Reasons Why en zelfmoord

“Van veel jonge mensen hebben we gehoord dat 13 Reasons Why hen heeft aangemoedigd om, vaak voor de eerste keer, te praten over moeilijke zaken als depressie en zelfmoord”, aldus Netflix in een verklaring op Twitter. “Nu het derde seizoen in de zomer wordt gelanceerd, zijn we ons bewust van de voortdurende discussies over de serie. Het advies van Dr. Christine Moutier nemen we dan ook serieus.”

13 reasons why, netflix, hannah, zelfmoord, zelfmoordscène, scene (1)

Het uitbrengen van een controversiële serie is niet vreemd voor Netflix. Eerder maakte Making A Murderer al het nodige los in de Amerikaans samenleving. Ook de serie 13 Reasons Why zorgt voor de nodige beroering sinds de serie in 2017 voor het eerst bij Netflix verscheen. In de serie vertelt Hannah waarom ze kiest voor zelfmoord. De talloze problemen – waaronder een verslaving, pesten en seksueel misbruik – zorgen ervoor dat Hannah het plegen van zelfmoord als enige uitweg ziet.

Stijging aantal zelfdodingen onder jongeren

Uiteraard is Netflix zich bewust van de impact van de serie en koos de streamingdienst er in eerste instantie voor om bepaalde afleveringen te voorzien van een waarschuwing. Later besloot men om alle afleveringen van de twee beschikbare seizoenen te voorzien van een waarschuwing. De kans dat de serie een vervolg gaat krijgen is groot. Inmiddels is men al begonnen met de productie van een derde seizoen.

Het is al langer bekend dat het aantal zelfmoorden onder Amerikaans jongeren behoorlijk hoog is. Opvallend genoeg was er sprake van een behoorlijke stijging sinds de serie werd uitgezonden, al zeggen die cijfers natuurlijk niet direct iets. In mei 2017, een maand nadat 13 Reasons Why voor het eerst bij Netflix te zien was, bleek het aantal zelfdodingen te zijn gestegen. Onderzoekers vermoeden dat er sprake is van een verband, maar aantoonbaar is dat niet. De stijging bedroeg maar liefst 30 procent onder 10 tot 18-jarigen.

113 Zelfmoordpreventie

Ook in Nederland was er in 2017 sprake van een toename van het aantal zelfmoorden. In gesprekken proberen onderzoekers de reden hiervoor te achterhalen. “De serie is onderdeel van die gesprekken”, aldus Evita Bloemheuvel van 113 Zelfmoordpreventie tegen de NOS.

Reageer op artikel:
Netflix verwijdert zelfmoordscène 13 Reasons Why na kritiek
Sluiten