Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 10 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Netflix schudt Amerika à la Making a Murderer wakker met nieuwe serie

Met de nieuwe Netflix-miniserie When They See Us weet de streamingdienst weer de aandacht te vestigen op een controversieel onderwerp: het Amerikaanse rechtssysteem. De serie kijkt niet alleen terug op een bijzondere rechtszaak waarbij vier minderjarige, Afro-Amerikaanse jongeren en een latino jongen schuldig werden verklaard, het belicht ook de kwalijke rol van de huidige President van de Verenigde Staten, Donald Trump. Fans van Making a Murderer zullen watertandend uitkijken naar deze serie.

When They See Us is, afgezien van het confronterende karakter, vooral een opsomming van alles wat fout is aan het Amerikaanse rechtssysteem. Als kijker wordt je getrakteerd op een flinke portie racisme, rechterlijke dwalingen en machtsmisbruik. Dat destijds het juist Donald Trump is die een zeer bedenkelijke oproep deed om de doodstraf in te voeren, maakt de serie natuurlijk nog interessanter.

Netflix houdt Amerika een spiegel voor met When They See Us

De serie draait om de beschuldiging van vijf tieners. Vier Afro-Amerikaanse en een latino jongen worden beschuldigd van een gewelddadige verkrachting. De jongens worden op basis van vage bewijzen schuldig bevonden en veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De confrontatie met de gevolgen van de rechtszaak maakt het voor veel Amerikanen extra pijnlijk om ernaar te kijken. Dat is dan ook de reden dat zelfs de producent een waarschuwing meegeeft aan het publiek. De intense kijkervaring maakt het volgens hem noodzakelijk om pauzes in te lassen tussen de afleveringen. Niet echt een mini-serie om even lekker te bingen.

When They See Us | Official Trailer [HD] | Netflix

Based on a true story that gripped the country, When They See Us will chronicle the notorious case of five teenagers of color, labeled the Central Park Five, who were convicted of a rape they did not commit.

When They See Us is gebaseerd op de verkrachting van Trisha Meili. De blanke vrouw was op 19 april 1989 in Central Park aan het hardlopen toen het noodlot toesloeg. Ze werd aangevallen, verkracht en voor dood achter gelaten. Wonder boven wonder werden er al snel arrestaties verricht. Vijf jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar werden vastgehouden op verdenkingen van verkrachting. Ook al was de bewijsvoering minimaal en leunde deze vooral op vage verklaringen van ooggetuigen, toch werden de jongens schuldig verklaard. Dat hun DNA geen match vertoonde met het DNA wat werd aangetroffen op het slachtoffer maakte niks uit. De strenge misdaadwetten maakten de veroordeling ook zonder DNA-match mogelijk.

Donald Trump pleitte voor doodstraf

De zaak zorgde voor nogal wat beroering destijds en ook zakenman Donald Trump, inderdaad de huidige Amerikaanse President, stookte het vuur wat hoger op door een paginagrote advertentie te plaatsen waarin hij opriep tot de herinvoering van doodstraf. Volgens Trump was dit wat de jongens verdienden.

De hoofdrol in het hele proces was echter niet voor Trump weggelegd, maar voor de openbaar aanklager, Linda Fairstein. Zij bezweek onder de druk van de publieke opinie. Het lot van de jongens was bezegeld en de carrière van Fairstein nam een hoge vlucht. De jongens werden opgesloten en de openbaar aanklager genoot van haar roem. Na haar actieve loopbaan werd ze een gevierd auteur en had lucratieve bijbanen bij grote organisaties.

Fairstein: van heldin naar loser

Van die heldenstatus is na de release van When They See Us weinig over. Fairstein is sindsdien de belichaming van een falend justitiebeleid. De publieke verontwaardiging nam een hoge vlucht, haar boeken werden geboycot en talloze petities tegen haar werden er gestart. Het heeft ervoor gezorgd dat ze haar Twitter account heeft verwijderd en dat ze haar functies bij diverse bedrijven heeft neergelegd.

when they see us, netflix, serie, amerika

Hoe fijn het ook is om te weten dat de publieke opinie nu 100 procent is omgedraaid, het zorgt wel voor wat zelfreflectie. Had het bijvoorbeeld niet veel eerder moeten gebeuren? In 2002 was al duidelijk geworden dat de vijf jongens onschuldig waren. Een zekere Matias Reyes, een notoire zedendelinquent en moordenaar bekende toen al dat hij degene was die Trisha Meili had verkracht en aangevallen. Zijn DNA kwam overeen met het DNA wat op het slachtoffer was aangetroffen. De vijf jongens werden uiteindelijk vrijgesproken en ontvingen een schadevergoeding van 40 miljoen dollar.

40 miljoen dollar schadevergoeding

Met de schadevergoeding komt er dus een einde aan de zaak. Waar dan toch een serie? Volgens NOS-correspondent van der Horst is dit een gevolg van de huidige tijd. “Er vindt hier nu een afrekening plaats met de periode waarin dit gebeurde. In de jaren 80 en 90 zijn er massaal zwarte jongeren opgesloten. Zij werden vaak onder druk gezet om te bekennen. Agenten wilden snel scoren en een aanklager zette daarom een verdachte onder druk om te bekennen.” When They See Us is een spiegel voor de huidige tijd met een duidelijke vraag: zou dit nu weer kunnen gebeuren? Waarschijnlijk wel en dat maakt het extra pijnlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix schudt Amerika à la Making a Murderer wakker met nieuwe serie
Sluiten