Netflix beperkt officieel videokwaliteit in Europa

UPDATE: uit navragen bij Netflix blijkt dat het nieuws dat de ronde doet op het internet niet helemaal klopt. Netflix verlaagt enkel de bitrate van video, niet de complete kwaliteit. Abonnees met een 4K-abonnement blijven dus nog steeds 4K streamen. Hetzelfde geldt voor HD-abonnementen.

Bij onze collega’s van WANT lees je daar meer over.


Was je van plan om nu je thuis zit flink te gaan bingen op Netflix? Dan hebben we slecht nieuws voor je: Netflix gaat namelijk in Europa tijdelijk HD- en 4K-video uitschakelen. Dat heeft de streamingdienst tegen onder andere de BBC bevestigd.

Die beslissing is het gevolg van een gesprek tussen CEO Reed Hastings en Europees commissaris Thierry Breton. Zij spraken eerder deze week over maatregelen om te voorkomen dat er genoeg bandbreedte overblijft in Europa om alle thuiswerkers te ondersteunen.

Thuiswerken en Netflix

Nu iedereen thuis zit wordt een stuk meer van de internetcapaciteit van netwerken gevraagd. Om te voorkomen dat men straks niet meer kan videobellen met collega’s of VPN-verbindingen eruit klappen is de Europees commissaris nu al bezig met maatregelen.

Met Netflix heeft Breton meteen een cruciale speler te pakken: De streamingdienst gebruikt gemiddeld 25 procent van de beschikbare bandbreedte op Europese netwerken. Providers als KPN en Ziggo lieten bovendien eerder deze week al weten een toename van 25 procent in hun internetverkeer te zien.

30 dagen geen HD en 4K

Een van de maatregelen is dus nu definitief: Netflix gaat voor 30 dagen alle HD- en 4K-streams uitschakelen in Europa. Oftewel, op je grote 4K-televisie zul je het alsnog met SD-kwaliteit moeten doen, om zo te voorkomen dat de netwerken in Europa overbelast worden.

De impact daarvan is vrij groot: streamen in standaardkwaliteit verbruikt gemiddeld zo’n 1GB per uur. Bij HD-video hebben we het over 3GB en Ultra HD (4K) verbruikt 7GB per uur.

Maar ik betaal toch extra?

Nu zul je misschien denken: ‘Maar ik betaal toch extra voor 4K?’ Dat is inderdaad nog een groot vraagteken, of abonnees die extra betalen voor een HD- of 4K-abonnement ook een tegemoetkoming in hun abonnementskosten krijgen.

We hebben navraag gedaan bij Netflix, dus hopelijk wordt er in de loop van de dag meer duidelijk. Vooralsnog kun je nog gewoon in HD en 4K streamen, dus de maatregel lijkt nog ingegaan te zijn. Hopelijk wordt dan ook meer duidelijk over of streamingdiensten als Disney+ en Amazon Prime Video zullen volgen.

Reageer op artikel:
Netflix beperkt officieel videokwaliteit in Europa
Sluiten