Media 10 okt 2018 Jan de Raab

Geen grap: de eerste opgenomen Netflix verslaafde is een feit

Dat je aan Netflix verslaafd kan raken is nieuw, maar een Indiase kliniek heeft nu voor het eerst een Netflix verslaafde moeten helpen om van zijn verslaving af te komen. Mocht je van eenzelfde soort kwaal last hebben, dan vind je hier nog wat nieuwe films en series op Netflix die de moeite waard zijn

Netflix-verslaving

Niemand zal ervan opkijken als je een of twee uurtjes naar Netflix kijkt. Zelfs een hele avond binge-watching wekt weinig argwaan op. Blijkbaar is het toch mogelijk dat je teveel Netfix kijkt. Een man uit India speelde het in ieder geval klaar om gemiddeld zeven uur per dag naar Netflix te kijken. Het vervelende was dat hij niet uit eigen beweging kon stoppen en dus werd hij opgenomen in een psychiatrische kliniek om hem te behandelen tegen zijn Netflix-verslaving. Al meer dan zes maanden kon hij zichzelf er niet toe aanzetten om iets anders te doen dan Netflix kijken. Zijn dwangmatige gewoonte veroorzaakte lichamelijke vermoeidheid, vermoeidheid van de ogen en onregelmatige slaapcycli.

Netflix als onderdeel van het vluchtgedrag

Dr. Manoj Kumar Sharma, het hoofd van de clinic, zei dat bingen de patiënt hielp zijn zorgen te vergeten terwijl hij lange tijd werkloos was. Wanneer zijn familie hem onder druk zette om geld te verdienen, of wanneer hij zag dat zijn vrienden het goed hadden, keek hij voortdurend naar de aangeboden shows op Netflix. Het was voor hem een manier om te kunnen ontsnappen aan de harde realiteit van het echte leven. Hij kon zijn problemen vergeten, en hij ontleende er enorm veel plezier aan.

Verantwoordelijkheid

Het is duidelijk dat veel mensen veel tijd aan Netflix spenderen, omdat het 15 procent van het downstream-internetverkeer voor zijn rekening neemt. Uit de eigen gegevens van het bedrijf blijkt dat een gemiddelde gebruiker 50 minuten per dag aan de service besteedt. Als je bang bent om in dezelfde val te trappen, raadt Dr. Sharma aan om het gebruik van technologie als een automatisme te vermijden. Maar zoals sommigen weten, is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het probleem van een verslaving aan technologie zoals Netflix, wordt door sommige grote bedrijven erkend. Zo biedt YouTube de mogelijkheid dat je, na een bepaalde periode onafgebroken naar video’s te hebben gekeken, een pauze neemt. Ook Google en Apple bieden je verschillende mogelijkheden om de periode waarin je jouw telefoon gebruikt, te beperken. Het zou dus nog geeneens zo’n gek idee zijn als Netflix een dergelijke optie ook zou kunnen bieden. Of het zo ver komt is iets wat de toekomst uit moet wijzen.

Reageer op artikel:
Geen grap: de eerste opgenomen Netflix verslaafde is een feit
Sluiten