Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 24 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

“Netflix verliest abonnees niet door Disney+, maar door Obama”

Voor het eerst in de geschiedenis is het aantal Amerikaanse Netflix abonnees gedaald. Onderaan de streep zijn er in het tweede kwartaal 126.000 Amerikanen minder die een betaald abonnement hebben. Hoewel het eerste kwartaal veel beter was dan verwacht, is dit toch een tik voor de streamingdienst. Overal ter wereld blijft het aantal Netflix abonnees groeien, maar een groot deel van het thuisland lijkt de streamingdienst langzaam de rug toe te keren. Waarom?

Volgens de grote baas van Netflix, Reed Hastings, heeft het in ieder geval niets te maken met de groeiende concurrentie. Disney en Apple komen pas later dit jaar met hun eigen streamingdiensten, dus dat kan de oorzaak niet zijn. Volgens Hastings heeft het er waarschijnlijk mee te maken, dat het eerste kwartaal zoveel beter was dan verwacht. Tot slot noemt de Netflix baas nog wel even de prijsstijging in Amerika. Dat zou een rol gespeeld kunnen hebben.

Netflix is te links

Niks om je zorgen over te maken als je het zo leest, maar daar denken sommigen anders over. Vanuit de conservatieve hoek klinkt namelijk een heel ander verhaal. Volgens hen heeft de daling vooral te maken met de politieke keuzes die Netflix maakt. De streamingdienst zou veel te links zijn en daar kan een groot deel van de klanten zich niet mee identificeren.

Netflix wordt verweten dat het niet meer voor alle Amerikanen is. De streamingdienst is te ver naar links opgeschoven. Vooral de samenwerking tussen Netflix en Barack Obama wordt genoemd als grote fout. Hoewel wij in Europa over het algemeen fan zijn Obama, is dat in een groot deel van Amerika wel anders. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking moet niks van hem hebben.

Rechts Amerika wil geen Obama streamen

Zij zitten niet te wachten op linkse series en documentaires gemaakt door Barack Obama of zijn vrouwe Michelle Obama. Ook het optreden van Obama in de talkshow van David Letterman (My Next Guest Needs No Introduction) schoot veel Amerikanen in het verkeerde keelgat.

David Letterman Has Questions For President Obama | My Next Guest Needs No Introduction | Netflix

A montage of clips from Netflix’s My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman. Watch My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman on Netflix: https://www.netflix.com/title/80209096 SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 About Netflix: Netflix is the world’s leading internet entertainment service with 130 million memberships in over 190 countries enjoying TV series, documentaries and feature films across a wide variety of genres and languages.

Met het aan het woord laten van een oud-president is natuurlijk niets mis, maar dan moet ook de andere kan belicht worden. Dat gebeurt op dit moment niet of te weinig. Hierdoor groeit bij veel Amerikanen het gevoel dat Netflix een spreekbuis van de democraten aan het worden is.

Afwachten

Netflix mag deze keuze maken. Als bedrijf ben je tenslotte vrij om politieke kleur te bekennen. Het is alleen wel de vraag of het slim is om afstand te creëren tussen jezelf en een groot deel van je publiek. We gaan het zien in het derde kwartaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
“Netflix verliest abonnees niet door Disney+, maar door Obama”
Sluiten