Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 28 jul 2019

Netflix verliest 22 miljard euro na onverwacht slecht nieuws

Het verhaal van Netflix bestaat niet enkel uit verbroken records en goed nieuws. Na een zwaar kwartaal zijn de aandelen van de streamingdienst gekelderd.

Netflix brengt slecht nieuws

Elk kwartaal maakt Netflix zijn kwartaalcijfers bekend. Over het algemeen is de streamingdienst allesbehalve transparant over zijn cijfers.

Waar je bij televisiezenders precies de kijkcijfers kunt checken, is Netflix daar zeer geheimzinnig over. Soms krijgen we het te horen als er records worden verbroken, maar verder hebben we geen idee welke series en films wel of niet scoren.

Juist daarom is het des te intrigerender wanneer we wel een kijkje in de keuken van het bedrijf krijgen. Zoals toen we onlangs erachter kwamen waarom de meeste Netflix Originals maar twee seizoenen krijgen de laatste tijd. Hier lees je daar alles over.

Aandelen kelderen

Maar goed, terug naar de kwartaalcijfers van het bedrijf. Vorige week kregen we de resultaten van het afgelopen kwartaal te horen. Daarbij draait het altijd eigenlijk maar om één ding: het aantal abonnees. Elk kwartaal worden de targets hoger en hoger. Zeker met de lancering van Disney + en Apple TV+ in het vooruitzicht rekenen aandeelhouders op astronomische cijfers. Sterker nog, Netflix belooft die ook.

Daarom kwam de klap vorige week des te harder aan toen bleek dat Netflix niet aan de verwachtingen kon voldoen. Waar het bedrijf 5 miljoen nieuwe abonnees beloofde, werden dat er uiteindelijk ‘slechts’ 2.7 miljoen. Dat zijn niet de recordcijfers die aandeelhouders ondertussen gewend zijn.

Dat zagen we de afgelopen week ook direct terug op de beurs. De aandelen van de streamingdienst begonnen direct te kelderen. In slechts zes dagen leverde Netflix 15 procent in. Dan hebben we het over maar liefst 24 miljard dollar.

Het draait niet eens per se om die 2.7 miljoen nieuwe abonnees. Het gaat erom dat Netflix voor het eerst in tien jaar abonnees verliest. Door de recente prijsverhoging is dat op zich niet heel gek, maar aandeelhouders worden er niet vrolijk van.

Beterschap?

De timing is bovendien ongelukkig. Netflix heeft nu nog vrij spel op de markt, maar de giganten van de mediawereld komen dus binnenkort met hun eigen Netflix-killers. Vanaf nu gaat het alleen maar pittiger worden. Steeds meer bedrijven met veel diepere pockets gaan aanspraak maken op de taart.

Oftewel, aandeelhouders kregen afgelopen week het vermoeden dat Netflix over zijn piek heen is. Het bedrijf zal ongetwijfeld nog lang bestaan als grote speler, maar de recordwaarde van de aandelen zal volgens sommige aandeelhouders en analisten niet nieuwe hoogtepunten bereiken.

Voor de vroege vogels zal het een lucratief moment zijn om eruit te stappen en aandelen te verkopen. De aandelen van Netflix zijn in de afgelopen negen jaar met maar liefst 3300 procent in waarde gestegen. Dat zijn leuke bedragen!

Het najaar is vaak een sterker seizoen voor Netflix, met nieuwe seizoenen voor populaire series. Hopelijk kan de streamingdienst dan bewijzen dat het klaar is voor de grote streaming-oorlog die gaat beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix verliest 22 miljard euro na onverwacht slecht nieuws
Sluiten