Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 18 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Contentbaas Netflix reageert op succeslancering Disney+

De streamingoorlog is vorige week pas echt losgebarsten, met de lancering van Disney+. Netflix heeft een voorsprong van bijna tien jaar, maar Disney heeft decennia aan content en een oorlogskas waar je U tegen zegt.

De streamingoorlog barst los

Netflix kondigde vorige week al een samenwerking met Nickelodeon aan. Daardoor kan de streamingdienst alsnog nostalgische franchises aanbieden. Dat is immers het gapende gat bij het techbedrijf, doordat het pas sinds enkele jaren zijn eigen films en series produceert. Disney kan al voortbouwen op decennia aan nostalgie.

De eerste dag wist Disney+ direct 10 miljoen abonnees binnen te harken, zo kondigde het bedrijf vorige week aan. Een opmerkelijke mijlpaal, gezien analisten hadden verwacht dat de dienst in zijn eerste jaar tussen de 10 en 18 miljoen abonnees zou vergaren. Binnen de eerste 24 uur is de ondergrens dus al doorbroken.

De conclusie is dus duidelijk: Disney+ is een geduchte concurrent, hoe vaak de twee partijen ook herhalen dat ze het niet als een oorlog zien. Ze willen allebei elkanders abonnees hebben, hoe vaak woordvoerders ook herhalen dat de diensten complementair zijn.

Netflix contentbaas reageert

Ted Sarandos, de Chief Creative Officer van Netflix, gaf afgelopen weekend tijdens een conferentie commentaar op de lancering van Disney+. Als contentbaas van het eerste uur was hij verantwoordelijk voor de eerste Netflix Originals, waaronder House of Cards en Orange is the New Black.

Tijdens de Paley Center’s International Council Summit werd hem gevraagd naar veranderingen bij Netflix sinds de stappen van Disney. Volgens Sarandos is vorige week echter helemaal geen begin van een nieuw tijdperk, een nieuwe strijd. Hij benadrukt dat Netflix al “vanaf het begin concurreert met Disney en al die andere partijen die nog hun eigen streamingdienst gaan lanceren.”

Netflix streaming
Ted Sarandos en zijn vrouw (Delmas / AFP) (Afbeelding: Chris Delmas / AFP)

“Voor ons is er dus niet echt iets veranderd,” aldus Sarandos. Vervolgens haalde hij het PR-cliché erbij dat Netflix altijd al enkel focust op zijn abonnees, en dat het bedrijf zich niet laat afleiden door de concurrentie. Dat is niet alleen een kwestie van focus, maar ook van vooruit kijken: “We wisten vanaf het begin al dat uiteindelijk iedereen in deze business zou stappen, het was enkel een kwestie van ‘wanneer’.

Drastische koerswijziging

Vervolgens gaf de contentbaas Disney een compliment voor de fantastische verhalen die het bedrijf vertelt, en het “enorme succes”. Toch kon hij het niet laten om op te merken hoe lang het heeft geduurd voor Disney en andere grote bedrijven “voor deze weg hebben gekozen.” Waar Netflix dus al jaren dit spelletje speelt, is het voor die partijen een “drastische koerswijziging.” Dat ze zo laat pas Netflix achterna zijn gegaan, verrast de Chief Creative Officer.

Los van Netflix moet Disney volgens Sarandos vooral een belangrijke vraag beantwoorden: “Deze bedrijven zijn gebouwd op het maken en verkopen van content aan andere mensen. Kunnen ze op deze manier meer geld verdienen met het direct verkopen aan consumenten? Dat is een flinke gok, waarbij de toekomst van je complete bedrijf op het spel staat.” Een ding is duidelijk: we gaan op tech- en entertainmentgebied interessante jaren tegemoet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Contentbaas Netflix reageert op succeslancering Disney+
Sluiten