Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix-CEO deelt opvallende top 10 best bekeken films en series ooit

Ted Sarandos, co-CEO van Netflix, heeft een verrassend kijkje in de keuken van de streamingdienst gegeven. Althans, wat de kijkcijfers van de meest populaire Originals betreft.

Netflix deelt de laatste jaren al meer kijkcijfers dan voorheen. Maar het blijft zeer selectief en daarmee beperkt. Een wereld van verschil vergeleken met lineaire televisie, waarvan we dagelijks de onafhankelijk gemeten kijkcijfers kunnen uitpluizen.

Netflix wordt transparanter

Deze week was co-CEO Ted Sarandos te gast bij een Amerikaanse conferentie genaamd Code. Daar sprak de CEO van Netflix de intentie uit om transparanter te zijn in de toekomst over kijkcijfers.

Ook Sarandos ziet in dat we op dit moment in het duister tasten: “We proberen transparanter te zijn voor de markt en talent en iedereen”, aldus de hoge pief. “Het is op dit moment een grote black box voor iedereen.”

Het blijft niet enkel bij beloftes. Sarandos deelde tijdens een praatje namelijk ook een aantal slides die een verrassend helder beeld schetsen van wat de meest populaire Netflix Originals zijn.

Top 10 meest bekeken films en series

De eerste dia toont de top 10 meest bekeken series en films. Let op: enkel Originals lijken mee te tellen. Een huishouden telt mee als het account in kwestie minimaal twee minuten van een titel gekeken heeft. Klik je na twee minuten verveeld weg? Dan behoor je alsnog tot de onderstaande cijfers.

Netflix Originals kijkcijfers top 10
📺 (Afbeelding: Netflix)

Bridgerton is dus nog steeds de best bekeken Netflix-serie, met 82 miljoen huishoudens die de show checkten binnen de eerste 28 dagen. Lupin komt op de tweede plek, met 76 miljoen huishoudens. Een prestatie die geëvenaard wordt door The Witcher, met een gedeelde tweede plek als resultaat.

Oké, dergelijke cijfers kennen we. Maar ja, twee minuten is niks.

Meeste kijkuren

Wat zijn nou de series en films die beklijven, die het langst en daarmee het meest bekeken zijn? Als je alle Originals op het aantal bekeken uren sorteert, dan krijg je de volgende toplijstjes:

Netflix Originals kijkcijfers top 10
📺 (Afbeelding: Netflix)

Let wel: de ene serie is langer dan de andere. Als veel kijkers de show in kwestie geheel uitkijken, dan krijgt een langere serie dus meer uren erbij opgeteld dan een kortere. Logisch, maar daardoor staat een miniserie direct al flink achter.

Opnieuw is Bridgerton dus de koning der Originals. Opvallend genoeg klimt Money Heist behoorlijk, ook wel bekend als La Casa de Papel. Bird Box springt van de tweede naar de eerste plek. Blijkbaar bleven meer kijkers hangen bij die film dan bij Extraction.

De horrorfilm is slechts acht minuten langer dan Extraction, dus daar zal het niet aan liggen.

Slechts het begin?

Hoe dan ook is het een flinke stap in de goede richting dat Netflix deze cijfers zo deelt. Hopelijk is het slechts een begin, want we zijn er nog lang niet. Als streamingdiensten er een eigen manier van meten en rapporteren op na houden, dan kunnen bijvoorbeeld acteurs en productiebedrijven alsnog lastig vergelijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.