Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 31 dec 2019

Dit is de Top 10 best bekeken films en series op Netflix in 2019

2019 was het jaar waarin de streaming-oorlog echt losbarstte. Opeens kunnen consumenten kiezen tussen Netflix, Disney+ en Apple TV+.

Streaming-oorlog barst los

Die fragmentatie, die versplintering, gaat volgend jaar alleen maar erger worden. In 2020 dus. WarnerMedia komt met HBO Max, NBC Universal lanceert Peacock en Quibi pakt het helemaal anders aan.

Voordat het zo ver is kunnen we nog even terugblikken.

Netflix top 10 van 2019

Netflix heeft namelijk bekendgemaakt wat de best bekeken films en series op zijn streamingdienst waren in 2019. Zowel Originals als gelicenseerde content.

Het bedrijf maakte dit jaar bekend dat het transparanter om wil gaan met cijfers. Keiharde kijkcijfers hoeven we voorlopig niet op te rekenen, maar dit soort toplijstjes zijn een mooi begin.

Dit is de top 10 van 2019, wereldwijd:

 1. Murder Mystery
 2. Stranger Things 3
 3. 6 Underground
 4. The Incredibles 2
 5. The Irishman
 6. The Witcher
 7. Triple Frontier
 8. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
 9. The Umbrella Academy
 10. The Highwayman

Dit is de top 10 voor Nederland:

 1. Undercover
 2. 6 Underground
 3. Murder Mystery
 4. La Casa de Papel 3
 5. The Irishman
 6. The Witcher
 7. Triple Frontier
 8. Isn’t It Romantic
 9. Sex Education
 10. The Perfect Date

Het jaar van Adam Sandler

De deal met Adam Sandler werpt nog altijd zijn vruchten af. In 2017 maakte Netflix al bekend dat gebruikers in totaal zo’n 500 miljoen uur naar de films van de komiek hebben gekeken.

Murder Mystery werd afgelopen zomer in het eerste weekend al door 30 miljoen abonnees gestreamd. Sowieso was 2019 een goed jaar voor de acteur. Sandler liet zich van zijn serieuze kant zien in de verrassend sterke film Uncut Gems. Niet op Netflix, helaas.

Verder is het nou niet bepaald een verrassend lijstje. Stranger Things, The Irishman en 6 Underground zijn allemaal eindeloos gepromoot door de streamingdienst, evenals The Witcher.

Nieuwe rekenmethode

Maar goed, hoe wordt dan bepaald wat abonnees hebben gekeken? Volgens Netflix is de bovenstaande top 10 het resultaat van de volgende rekenmethode: “Het aantal accounts dat op zijn minst 2 minuten van een film, serie of special heeft gekeken in de eerste 28 dagen in 2019 dat de titel in kwestie beschikbaar was.”

Titels die korter dan 28 dagen op de streamingdienst hebben gestaan, zoals 6 Underground en The Witcher, zijn gebaseerd op schattingen.

Voorheen telde Netflix het enkel als je als kijker minstens 70 procent van een titel hebt geconsumeerd. Van die rekenmethode stapt het bedrijf echter af, omdat je daarmee langere content benadeeld. Lees: The Irishman.

Klap voor The Crown?

Netflix heeft ook een lijst specifiek voor Engeland bekendgemaakt, met de best bekeken series aldaar. Leuk detail: The Crown is verrassend genoeg niet eens in de top 10 te vinden, terwijl de serie juist over het Britse koningshuis gaat…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Polygon

Reageer op artikel:
Dit is de Top 10 best bekeken films en series op Netflix in 2019
Sluiten