Tip van redactie #20: onze favoriete Netflix series en films om te bingen

Onze favorieten op Netflix
Onze favorieten op Netflix
Dag in dag uit houden we voor jullie het laatste Netflix nieuws in de gaten. Wat is er nieuw? Welke films gaan er verdwijnen en welke populaire series moet je gezien hebben? Handig natuurlijk, maar waar kijken de mannen op de redactie nu eigenlijk het liefste naar? In deze rubrieken vertellen wij (Mark, Kevin, Noah en Marlon) wat onze favoriete zijn en waarom ook jij deze content moet gaan bingen.
[leuk intro stukkie voor de aflevering]
Zit er deze week niets voor je tussen? Klik dan hier voor alle voorgaande edities van deze rubriek. Dat zijn er inmiddels al behoorlijk wat en er zit gegarandeerd wel wat voor je tussen.
Noah: The Ballad of Buster Scruggs (IMDb: 7,4 )
(4.5/5 sterren)
De gebroeders Coen ken je van films als Fargo, True Grit en Burn after Reading. Het was dan ook groot nieuws toen bekend werd gemaakt dat ze een serie voor Netflix zouden gaan maken. Serie ja, geen film. Uiteindelijk werd de miniserie alsnog een film, en het eindresultaat staat nu op de streamingdienst.
The Ballad of Buster Scruggs is een omnibusfilm. De Netflix Original bestaat uit zes hoofdstukken, eigenlijk zes kleine verhalen die zich afspelen in het Wilde Westen. Ze hebben stuk voor stuk een ding gemeen: de zingende cowboy Buster Scruggs staat centraal. Verder wil ik vooral niet te veel spoilen, want The Ballad of Buster Scruggs is een ijzersterk stukje cinematografie met een cast waar je U tegen zegt.
Echt een project dat je gewoon moet gaan ervaren dus. Met het Oscar-seizoen in het vooruitzicht heeft Netflix in ieder geval een mooie kanshebber te pakken. Checken die hap!
Mark: Narcos Mexico (IMDb: 8,9 )
10 afleveringen, 1 seizoen
(4/5 sterren)
Narcos: Mexico kwam afgelopen week uit op Netflix en mijn verwachtingen waren na het zien van de trailer bijzonder hoog. Maar aangezien ik Narcos wel kon waarderen, was ik niet echt een die-hard fan geworden. Het stond dan ook zeker niet op de planning om deze spin-off te gaan kijken. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.
Waar Narcos zich in eerste instantie richtte op drugsbaron Pablo Escobar, richt deze serie zich op Miquel Ángel Félix en de opkomst van het Guadalajara kartel. Deze groep wist zichzelf in de kaart te spelen door het verkopen van wiet, maar zette later de stap om coke te vervoeren vanuit Colombia. En ja: dat ging zonder twijfel via het Medelin Kartel en het Cali Kartel. In deze serie zien we de opkomst van de groep en wederom een zooitje DEA agenten, waar Michael Peña er een van is, de achtervolging inzetten.
Net als bij Narcos wist ik me in de eerste drie afleveringen van de serie niet te vermaken. Ze duren allemaal ongeveer een uur en het verhaal wist me niet echt bij de strot te grijpen. Maar wat ben ik blij dat ik door ben gaan kijken. Vanaf aflevering 4 komt de handel van cocaine om de hoek kijken en wordt het pas echt leuk. En wanneer dat moment is geweest, kan je deze serie ook geen seconde meer loslaten. Een heerlijke spin-off die alle lof, wat mij betreft, verdient.
Marlon: The War (IMDb: 9)
7 afleveringen, 1 seizoen
(4/5 sterren)
Als groot liefhebber van films en documentaires over de eerste en tweede wereldoorlog sta ik te popelen om de nieuwe veelbelovende serie Medal of Honor te gaan kijken. Maar ongeveer twee weken geleden ben ik begonnen aan de steengoede docu The War van Ken Burns. Een documentaire die mij aangenaam verraste en je een andere kijk geeft op de oorlog
Wat mij als tweede wereldoorlog fanaat opviel aan deze documentaire is dat het niet een standaard documentaire is. Er worden geen standaard gevechtsbeelden laten zien waar een zwoele presentator overheen praat. Deze documentaire is heel anders. Director Ken Burns pakte het dit keer anders aan, een andere insteek dan de nu welbekende docu’s over D-Day, Stalingrad en Iwo Jima. Deze indrukwekkende documentaire laat je aspecten van de oorlog zien waarvan ik het bestaan nog niet wist.
The War neemt je mee naar vier Amerikaanse steden waarin de inwoners vertellen over de gebeurtenissen in de oorlog. Indrukwekkende verhalen van veteranen over de frontlinie tot verhalen over racisme en de impact die de oorlog had op de steden. De serie vertelt verhalen over Luverne, Mobile, Sacramento en Waterbury. De verhalen zijn ontzettend uiteenlopend. Veteranen vertellen persoonlijke verhalen over de gruwelijke gevechten, het verliezen van kameraden en lezen de vele letters naar huis voor.
Naast de veteranen komen ook oud inwoners voor in de documentaire. Zij vertellen over de mobilisatie in de stad, de enorme fabrieken en de problemen die de oorlog met zich meebracht. Daarnaast krijg je een politieke blik op de oorlog. Racisme in die tijd, de behandeling van Amerikanen met Japanse roots en wordt je meegenomen naar een gevangenkamp in de Filipijnen. In dat kamp zitten vele Amerikaanse burgers en soldaten.
The War, gemaakt door befaamde regisseur Ken Burns is een ontzettend gave en leerzame serie die lekker wegkijkt. De serie bestaat uit zeven afleveringen van elk anderhalf uur. Ben je geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog? Dan raad ik deze serie zeker aan! Voor de gevoelige kijker kan de docu wat minder geschikt zijn
Kevin: The Godfather 1 & 2 (IMDb: 9,2/9)
(5/5 sterren)
Onlangs werd mij gevraagd wat ik nou exact goed vond aan The Godfather-films (deel 1 en 2, over het derde deel kunnen we beter zo min mogelijk spreken). Want ik vind de eerste twee delen enkele van de beste films ooit gemaakt en er zijn weinig films die überhaupt proberen te doen wat deze klassiekers hebben gedaan. Maar wat is dat nou precies?
Natuurlijk zijn de atmosfeer, muziek, setting, en al dat soort aspecten uiterst sterk. Maar wat The Godfather zo sterk maakt, is hoe oprecht de dialogen en personages zijn. Ja, dialogen duren soms ontzettend lang, maar met een goede reden. Waar vele films enkel de belangrijke en relevante momenten tonen – wat geheel logisch en veelal wenselijk is – daar toont The Godfather dialogen in hun volledigheid. Een gesprek kan tien minuten duren, bomvol informatie zitten, met her en der enkele haakjes die belangrijk zijn voor het verhaal. Hierdoor is het niet altijd duidelijk wat belangrijk is en wat niet, waardoor je (zoals de personages) ontzettend scherp moet zijn tijdens dialogen.
Het maakt de verbale uitwisselingen intenser, zwaarder, en oprechter. Indien je zeer oplettend bent, kun je belangrijke ontwikkelingen vroeg in het verhaal bemerken. De kans is echter zeer klein dat je dit lukt tijdens een eerste aanschouwing, omdat je zeer waarschijnlijk onder de indruk bent van de wereld die neergezet wordt. Maar net zoals het werkelijke leven: wanneer er iets wereldschokkends plaatsvindt in je persoonlijke omgeving, kun je achteraf alles analyseren en de signalen retroactief herkennen. Dit is precies het effect van The Godfather.
Ja, het zijn toffe maffiafilms met een extreem sterke productie. Maar de mate van realiteit die doorgevoerd is in de dialogen en het verloop van het verhaal, maken het heuse ‘maffiabelevenissen’. Iets dat – mijns inziens – het medium film bijna ontstijgt.
Nog meer Netflix
Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste series op Netflix? Dan moet je ook zeker onze eigen podcast Kijkvoer! gaan beluisteren. Iedere week vertellen we je alles wat je moet weten. Binnen twintig minuten ben je weer helemaal bij en weet je precies wat je moet gaan bingen.
Dag in dag uit houden we voor jullie het laatste Netflix nieuws in de gaten. Wat is er nieuw? Welke films gaan er verdwijnen en welke populaire series moet je gezien hebben? Handig natuurlijk, maar waar kijken de mannen op de redactie nu eigenlijk het liefste naar? In deze rubrieken vertellen wij (Mark, Kevin, Noah en Marlon) wat onze favoriete zijn en waarom ook jij deze content moet gaan bingen.
[leuk intro stukkie voor de aflevering]
Zit er deze week niets voor je tussen? Klik dan hier voor alle voorgaande edities van deze rubriek. Dat zijn er inmiddels al behoorlijk wat en er zit gegarandeerd wel wat voor je tussen.