Netflix-tip: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (seizoen 2)

Een serie die de meesten is ontgaan, is Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Een bizar verhaal dat is bedacht en geschreven door Douglas Adams, bekend van onder andere Doctor Who en Hitch Hikers Guide To The Galaxy.

Hou je van de wat meer ‘geeky- series zoals Doctor Who of ben je een gigantische Star Wars-fan? Dan moet je Dirk Gently’s Holistic Detective Agency zeker een kans geven. Het eerste seizoen kwam uit in 2016 en scoorde een 7,8 op IMDb en een 73 procent score op Rotten Tomatoes. De adaptatie van de Adams’ boeken is gemaakt door Max Landis. Hij is groot fan van de boeken en dat is goed te zien, maar de serie is niet zomaar een boekverfilming. Het verhaal is helemaal origineel.

Netflix Original

Wat hebben een dode miljardair, een kitten en een vermist kind met elkaar te maken? Het antwoord zal je niet meteen krijgen. Deze Netflix Original bouwt liever op naar een spannende ontknoping waar alle puzzelstukjes samenvallen. Het is een spannende binge die de makers “Doctor Who on steroids” noemen. Die serie is misschien gericht op een jonger publiek, maar Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is een bloederige, bizarre serie die het niet erg vindt om over de kop te gaan.

Dirk Gently (Samuel Barnett) is een detective, of liever gezegd een bovennatuurlijke holistische detective. Het thema van de serie is de algehele verbondenheid van alles. Zijn superkracht is dat het universum hem leidt naar moordzaken, die hij zal moeten oplossen. Een probleem: hij is ontzettend slecht in zijn werk. Samen met zijn assistent Todd Brotzman (Elijah Wood), die totaal geen behoefte heeft aan een avontuur met Dirk, moet hij de moord op miljardair Patrick Spring (Julian MacMahon) oplossen en zijn vermiste dochter vinden.

Zeer bizar en kansloze personages

De karakters kloppen niet, het zijn geen helden: het zijn een stelletje prutsers bij elkaar. Dat maakt het toegankelijk. Ook denk je tijdens het kijken vaak: “Als je dit op papier leest, klopt er helemaal niets van. Maar het werkt wel.” Het bovennatuurlijke thema wordt niet direct duidelijk, maar halverwege het eerste seizoen schiet dit in de tweede versnelling.

Het tweede seizoen gaat zelfs nog een stap verder. Zonder hier veel te spoilen, neemt de serie je mee naar een magische wereld die wordt geplaagd door een groot gevaar, vaag he? Het gaat nog vier keer over de kop, maar als je eenmaal bij de conclusie bent, is de achterliggende gedachte bijna Disney-waardig.

Als je Dirk Gently nog niet op jouw kijklijst hebt staan, raden we je aan dit toch te doen. Helaas is de serie stopgezet na seizoen twee en is het nog niet duidelijk wanneer het weer verder gaat. Gelukkig hebben de schrijvers hier rekening mee gehouden en zijn alle verhaallijnen zo goed mogelijk afgerond, met enkele uitzondering daar gelaten.

Reageer op artikel:
Netflix-tip: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (seizoen 2)
Sluiten