Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

The Ripper: Netflix lanceert bloedstollende true crime-serie

In 2019 kon het feest niet op voor true crime-liefhebbers op Netflix. Don’t F*ck with Cats, The Confession Tapes, Conversations with a Killer, en zo kunnen we nog wel even door gaan. Gelukkig sluit de streamingdienst 2020 ook ijzersterk af met The Ripper.

Dat is een vierdelige documentaireserie over de bekende seriemoordenaar Peter Sutcliffe. Sutcliffe, ook wel bekend als The Ripper, was tussen 1975 en 1980 actief in het Britse Yorkshire.

Netflix presenteert The Ripper

Daar viel hij 22 vrouwen aan, waarvan dertien het niet na konden vertellen. Hij gebruikte allerhande scherpe voorwerpen om zijn gruwelijke daden uit te voeren. Waar Sutcliffe zich aanvankelijk nog beperkte tot prostituees, leek later elke vrouw in gevaar.

Die manier van handelen doet sterk denken aan een nog bekendere seriemoordenaar: Jack the Ripper, uit de negentiende eeuw. Daar zijn al tig documentaireseries en films over gemaakt. Door de overeenkomsten met die seriemoordenaar  kreeg Peter Sutcliffe al snel de bijnaam The Yorkshire Ripper.

Slim trucje

Netflix maakt daar voor de true crime-serie weer handig The Ripper van. Ook wij trapten erin: toen we het persbericht over deze docuserie lazen dachten we ook dat het om de negentiende eeuwse seriemoordenaar ging. Niet dus.

De serie laat verschillende mensen aan het woord die bij de zaak van Peter Sutcliffe betrokken waren. Denk aan agenten die het onderzoek leidden, maar ook journalisten die deel uitmaakten van de media-gekte rondom de seriemoordenaar en zelfs kinderen van zijn slachtoffers. Door dergelijke interviews af te wisselen met archiefbeelden van zowel het onderzoek als de media destijds zit je er al snel helemaal in.

Actuele true crime

Netflix bracht in november de eerste trailer voor The Ripper uit. De timing is overigens actueel: Peter Sutcliffe, de seriemoordenaar achter The Yorkshire Ripper, overleed op 13 november op 74-jarige leeftijd. Hij zat al sinds 1981 vast (spoilers!) en is aan de gevolgen van COVID-19 overleden. Naar verluidt weigerde Sutcliffe behandelingen tegen symptomen.

Je kunt alle vijf de afleveringen van The Ripper nu op Netflix streamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Ripper: Netflix lanceert bloedstollende true crime-serie
Sluiten