Indrukwekkender dan je denkt: Netflix onthult kijkcijfers The Irishman
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FSchermafbeelding-2019-09-26-om-09.29.51.png)
Als het aan Martin Scorsese ligt kijk je zijn nieuwe meesterwerk, The Irishman, absoluut niet op je telefoon. Die opmerking zorgde ervoor dat duizenden fans online de draak staken met Scorsese, door de Netflix Original te kijken op een DS, Apple Watch, koelkast en ga zo maar door.
The Irishman op Netflix
Scorsese heeft het duidelijk moeilijk met de kant die Hollywood op gaat. Niet alleen de dominantie van streamingdiensten, maar ook de succesjaren die Marvel boekt vallen de legendarische regisseur zwaar. Juist daarom is het zo interessant dat The Irishman op Netflix verschijnt, na slechts een paar weken in de bioscopen.
Maar hoeveel abonnees hebben de peperdure film uiteindelijk gekeken? Bioscoopcijfers zijn altijd direct beschikbaar, maar streamingdiensten doen (frustrerend) geheimzinnig over hoe goed hun films en series het doen.
Netflix onthult kijkcijfers
Analisten gaven al een ruime inschatting, maar nu weten we eindelijk alsnog hoeveel mensen The Irishman op Netflix hebben gekeken. De drie uur en dertig minuten lange film is wereldwijd door maar liefst 26 miljoen abonnees aangeslingerd.
Dat heeft Ted Sarandos onthuld. Hij is als contentbaas verantwoordelijk voor alle films, series en documentaires die de streamingdienst aankoopt. Tijdens een conferentie maakte hij bekend dat The Irishman door exact 26.404.081 mensen was gestreamd.
70 procent!
Voor de duidelijkheid: je telt als kijker pas mee als je op zijn minst 70 procent van de film hebt uitgezeten. Dat is nogal wat, gezien Martin Scorsese’s verhaal dus langer duurt dan twee Pixar-films. In een tijdperk waar onze concentratiespanne nihil is, kun je in die context de 26 miljoen views gerust indrukwekkend noemen.
De film kostte 140 miljoen om te maken, en dan hebben we het nog niet eens over de marketingkosten. Maar goed, Netflix haalt met dit soort projecten content in huis die in theorie nog decennia lang kan gaan scoren op de streamingdienst. Bovendien zijn dit soort prestigieuze projecten de ultieme manier om je te onderscheiden in streamingmarkt, en een mooi ticket om te imponeren tijdens bijvoorbeeld de Oscars. De rekensom ‘140 miljoen gedeeld door 26 miljoen’ schiet dus absoluut tekort.