Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Netflix sluit megadeal voor 21 legendarische animatiefilms

Hayao Miyazaki en zijn Studio Ghibli worden niet voor niks de Walt Disney van Japan genoemd. De excentrieke grootmeester leverde de afgelopen decennia een aantal van de mooiste en beste animatiefilms ooit af. En die komen naar Netflix!

Studio Ghibli: de Walt Disney van Japan

Iets wat Walt Disney overigens ook vond, want de Grote Muis bracht de Japanse films eind vorige eeuw wereldwijd uit. Van Castle in the Sky tot Princess Mononeke: het zijn stuk voor stuk meesterwerken voor jong en oud die geprezen worden door een internationaal publiek. Check de gemiddelde IMDb- en Rotten Tomatoes score voor die films en je snapt meteen wat we bedoelen.

Toch is het als internationale fan lastig om de films van Studio Ghibli te kijken. De traditionele studio weigerde tot voor kort om zijn animatiefilms digitaal aan te bieden. Daar is afgelopen maand verandering in gekomen. WarnerMedia kondigde toen aan dat het alle films aan gaat bieden op HBO Max.

Netflix scoort megadeal

Nu blijkt dat die deal enkel voor Noord-Amerika geldt. Sterker nog, we hebben goed nieuws voor je: Netflix gaat vanaf komende maand maar liefst 21 films van de legendarische studio aanbieden. Ook in Nederland dus.

Ook Netflix is zich maar al te goed bewust van de prestigieuze status van de animatiefilms. De 21 titels worden stuk voor stuk opnieuw ondertiteld in 28 talen, en opnieuw ingesproken in 20 talen. Hopelijk kunnen we ook hier in Nederland echter de originele Japanse stemmen instellen.

1 februari

Op 1 februari komt de volgende berg aan films naar de streamingdienst: Castle in the Sky, My Neighbor Totoro, Kiki’s Delivery Service, Only Yesterday, Porco Rosso, Ocean Waves, en Tales from Earthsea.

1 maart

Op 1 maart komt er nog een lading naar Netflix: Nausicaä of the Valley of the Wind, Princess Mononoke, My Neighbors the Yamadas, Spirited Away, The Cat Returns, Arrietty, en The Tale of The Princess Kaguya.

1 april

Op 1 april komen Pom Poko, Whisper of the Heart, Howl’s Moving Castle, Ponyo, From Up on Poppy Hill, The Wind Rises, en When Marnie Was There daar nog bij.

Opvallende afwezige

De enige grote titel van Studio Ghibli die door rechtenkwesties buiten deze deal valt is Grave of the Fireflies. Ach, ons hoor je niet klagen. Netflix krijgt er binnen enkele maanden 21 oogstrelende animatiefilms bij die stuk voor stuk een must watch zijn en tot de top van het genre behoren. Laat maar komen! Kom alvast in de stemming met de onderstaande trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Netflix sluit megadeal voor 21 legendarische animatiefilms
Sluiten