Nu op Netflix: Spirited Away scoort in IMDb top 25 beste films ooit

Netflix kondigde begin dit jaar aan dat het gefaseerd (bijna) elke Studio Ghibli film aan gaat bieden. Dat is a big deal, want die studio is verantwoordelijk voor een aantal van de beste animatiefilms ooit. Betoverende meesterwerken voor jong en oud. Het hoogtepunt? Spirited Away.

Spirited Away is allesbehalve een obscure film. The New York Times zette de animatiefilm in 2017 op de tweede plaats op de lijst van de beste films van de 21e eeuw. In de IMDb top 250 beste films aller tijden staat het kleurrijke avontuur op plek 24.

Spirited Away op Netflix

Studio Ghibli wordt niet voor niks de Disney van het Oosten genoemd, en daarmee doe je grootmeester Miyazaki eigenlijk tekort. De manier waarop de Japanse animatiestudio levendige en fantasievolle werelden creëert is ongeëvenaard.

Miyazaki wordt vaak genoemd door medewerkers van Disney als grootste inspiratiebron en is het idool van regisseurs als Guillermo del Toro. Zijn truc? Hij werkt niet met scripts. Tijdens het storyboarden laat hij het verhaal organisch ontwikkelen, zonder vooropgezette structuur.

Dat maakt zijn films haast kinderlijk energiek, doordat je onbevangen wordt meegevoerd wordt van creatieve scène naar creatieve scène.

Spirited Away
Bron: Ghibli

Vakmanschap

De film gaat over Chihiro, een 10-jarig meisje dat tijdens een verhuizing belandt in een wereld vol heksen en monsters, en waar mensen in dieren worden veranderd. Ze krijgt van een machtige heks de kans om in haar badhuis te werken en zo te overleven. Kan Chihiro terugkeren naar haar eigen wereld?

Wat volgt is een enerverend avontuur dat zowel jong als oud aanspreekt, een gelaagd verhaal dat je meevoert door een wereld waar je al snel geen genoeg van kunt krijgen. Het vakmanschap en plezier spat er vanaf. Dit is zo’n beetje het beste wat handgetekende animatie te bieden heeft.

Ken je Spirited Away al of ben je klaar voor een ander Ghibli meesterwerk? Maak dan kennis met Castle in the Sky.

Reageer op artikel:
Nu op Netflix: Spirited Away scoort in IMDb top 25 beste films ooit
Sluiten