Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 29 nov 2020

Netflix-serie Rotten laat zien wat er écht in je voedsel zit

Tussen hitseries als The Crown, The Mandalorian en Queen’s Gambit door is een documentairereeks als Rotten wel eens verfrissend op Netflix.

Nou ja, verfrissend. De serie is een meerdelige documentaire en die laat zien wat er écht in je voedsel zit. En dat is best onsmakelijk. De documentaireserie staat overigens al een tijdje op Netflix, maar voor dé maand van overconsumptie is het wel eens tijd om je te verdiepen in wat je eet.

Rotten is een serie zonder vooroordelen

De makers van Rotten duiken onbevooroordeeld in het hart van de levensmiddelensector en onthullen onsmakelijke feiten en geheime krachten die bepalen wat voor voedsel wij uiteindelijk eten. Per aflevering wordt een onderwerp op objectieve en goed onderbouwde wijze behandeld in deze Netflix Original-serie.

Dat begint bij een interessante aflevering over bijen en de honingindustrie. De bijensterfte neemt af, maar de vraag naar honing neemt toe. Verborgen toevoegingen, bijenkorfdiefstal en andere louche tactieken om honing op honing te laten lijken worden blootgelegd.

De andere afleveringen van seizoen 1 gaan over het pindaprobleem, de schimmige wereld achter de knoflookproductie, nieuwe inzichten rond sabotage in de pluimveehouderij, de controversiële verkoop van rauwe melk en de gevolgen van de ondergang van de visserij.

Naast slechte verhalen kent de serie ook helden

In tegenstelling tot sommige andere documentaires op Netflix over voedsel is Rotten geen aanval op ons voedingsgedrag, maar wordt er objectief onderzoek gedaan en zijn er naast slechte verhalen ook helden te zien. Eén van hen is Sonny Nguyen, een innemende kippenboer uit South Carolina.

De serie Rotten is geproduceerd door Zero Point Zero, het moederbedrijf van Food Republic (en de makers van Wasted). Te zien op Netflix.

Onze mening over deze Netflix Original

We hebben de serie uitgekeken en zijn enthousiast. Mocht je direct willen beginnen met de beste aflevering van Rotten, dan adviseren we episode 4. De aflevering laat zien hoe geschift de pluimvee-industrie is. En dat gaat verder dan alleen dieren opsluiten in kleine ruimtes.

De aflevering gaat over twee kippenhouders die een goed bedrijf runnen, totdat er duizenden kippen werden gedood door sabotage met de elektriciteit. Dit blijkt ook bij andere pluimveebedrijven te zijn gebeurd in de omgeving, met een klopjacht op de grote boosdoener als gevolg. Geeft je een beetje het Making a Murderer-gevoel.

Of er nog afleveringen zijn die je kunt skippen? Nou, eigenlijk niet. Iedere episode van Rotten zet je aan tot denken en geeft wel ergens nieuwe inzichten.

Check ook: Hoeveel calorieën verbrand je nou echt met wandelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix-serie Rotten laat zien wat er écht in je voedsel zit
Sluiten