Netflix-serie The Queen’s Gambit breekt record na record

The Queen’s Gambit is de grote verrassing van dit najaar als het om Netflix Originals gaat. De eerste trailers voor de schaak-serie maakten indruk, maar zorgden niet voor de hype die je van een hitserie verwacht. Toch kun je dat labeltje zeker wel op Queen’s Gambit plakken: de show heeft namelijk records verbroken.

Volgens Netflix is de serie in de eerste 28 dagen namelijk door 62 miljoen huishoudens gekeken. Let op: de streamingdienst heeft de manier waarop dat gemeten wordt in de afgelopen jaren aangepast. Tegenwoordig behoor je al tot die 62 miljoen huishoudens als je slechts twee minuten van de serie hebt gekeken. Haak je dan af? Dan telt Netflix jou gewoon alsnog mee.

The Queen’s Gambit breekt records

Dat zet dat verbluffende aantal meteen even in perspectief. Toch neemt dat niet weg dat Queen’s Gambit de populairste gescripte miniserie op Netflix is. Ooit. ‘Gescript’ en ‘miniserie’ zijn wel nodig om dat record in stand te houden.

Neem miniserie weg en The Witcher is met 76 miljoen huishoudens een stuk groter. Neem gescript weg en de verslavende miniserie Tiger King deed het eerder dit jaar met 64 miljoen huishoudens beter. Maar zelfs in die context is The Queen’s Gambit opvallend succesvol.

Het is immers niet de meest sexy en commerciële premisse die je je kunt bedenken: een jonge vrouw die zich een weg naar boven probeert te werken in de wereld van het competitieve schaken, in de jaren zestig. Dat is andere koek dan een adaptatie van een populaire videogame vol monsters.

Netflix-hit op Rotten Tomatoes

Door een gebrek aan andere opvallende nieuwe Netflix Originals en lyrische recensies weet The Queen’s Gambit echter desalniettemin flink te scoren. De scores op Rotten Tomatoes zeggen genoeg: daar scoort de miniserie 100 procent onder critici en 96 procent onder het publiek.

Niet alleen Netflix profiteert van dat succes. Het 37-jaar oude boek waarop The Queen’s Gambit is gebaseerd is uitgegroeid tot een New York Times-bestseller. Tijd voor een tweede seizoen?

TC

Reageer op artikel:
Netflix-serie The Queen’s Gambit breekt record na record
Sluiten