Scissor Seven: Netflix bereikt culturele mijlpaal met bizarre serie over ninja

Nu Disney volledig op 3D animatie is overgestapt moeten fans van handgetekende traditionele animatie het vooral van Japanse export hebben. Anime dus. De Japanners weten als geen ander hoe je oogstrelende films en series voor zowel kinderen als volwassenen kunt maken. Netflix klopt binnenkort bij China aan voor een ambitieus project genaamd Scissor Seven.

Netflix en Chinese animatie

Langzamerhand kun je ook steeds vaker bij China terecht, zo bewijst Netflix met Scissor Seven. Steeds vaker werken Chinese en Japanse studio’s samen, maar de laatste tijd zien we ook regelmatig Chinese animatiefilms en series voorbij komen. Vaak grimmig en voor volwassenen, en van verrassend hoge kwaliteit.

Dat is een vaatje waar Netflix ook uit gaat tappen, vanaf 10 januari. Dan komt namelijk Scissor Seven naar Netflix, een Chinese animatieserie. Een absurde achtbaanrit die in China uitkwam als Cike Wu Liuqi, internationaal bekend als Killer Seven. Begin januari kunnen meer dan 190 landen er kennis mee gaan maken.

Scissor Seven

Scissor Seven vertelt het verhaal van Wu Liuqi, die na een groot ongeluk probeert zijn geheugen terug te krijgen. Dat doet de jonge huurmoordenaar door opdrachten aan te nemen, missies die hij uitvoert om de aandacht van andere huurmoordenaars te krijgen. Niet het meest originele overkoepelende verhaal, maar dat maakt weinig uit.

De behapbare afleveringen vertellen namelijk elk een kort verhaal, dat op achtbaantempo aan je geserveerd wordt. De animatiestijl doet denken aan oude, handgetekende series en films. Daardoor ontstaat er een vloeiende en zeer rekbare stijl die zich goed leent voor de absurde humor.

Want vergis je niet: Scissor Seven zal enkel te pruimen zijn voor Netflix-abonnees die een flinke dosis bizarre humor kunnen waarderen. Een typisch gevalletje you love it or you hate it, maar gelukkig weet je dankzij de onderstaande trailer hoogstwaarschijnlijk meteen in welk kamp jij zit. Een ding is in ieder geval zeker: de unieke combinatie van actie en humor wordt schitterend in beeld gebracht.

Scissors Seven
Bron: Netflix

Culturele mijlpaal

Het internationaal uitbrengen van deze serie is een mijlpaal voor Chinese animatie. Het is de eerste geanimeerde Netflix Original uit China. “De communicatie bleef een drempel vormen, het was zeer complex. Daardoor duurde het langer dan een jaar voor we een deal konden sluiten,” aldus Zou Shasha, de producent van Scissor Seven.

Die taalbarrière geldt ook voor de show zelf. Een groot deel van de humor is gebaseerd op de Chinese taal, waardoor Netflix in samenwerking met de studio voorzichtig moest sleutelen aan de formule om een internationaal aan te spreken:

“Als een wereldwijd opererend bedrijf dat over de hele wereld opereert, is het ongelooflijk belangrijk voor ons om verschillende verhalen te vertellen die verschillende talen, verschillende smaken en verschillende gemoedstoestanden aanspreken. We werken samen met makers over de hele wereld om verhalen van over de hele wereld te vertellen, ” aldus John Derderian, content director bij Netflix.

Juist de lokale invloeden maken dergelijke producties een succes, zo beargumenteert Derderian: “Wat we hebben gezien, is dat wanneer deze verhalen lokaal aanslaan, ze in toenemende mate ook goed worden ontvangen in andere delen van de wereld. Tevens overschrijdt het thema van het verhaal – de liefde voor het leven – nationale grenzen.”

Nog een lange weg te gaan

Het is een goed jaar voor Chinese animatie. Nezha, een Chinese animatiefilm, werd in China de grootste animatiefilm ooit. Sterker nog, het was √ľberhaupt de op √©√©n na grootste film in China, ooit.

Toch heeft het medium vergeleken met bijvoorbeeld Japan nog een lange weg te gaan. Zou, producent van Scissor Seven, benadrukt dat er nog te weinig talent is: “Chinese geanimeerde korte films zijn prominent aanwezig, en sommige hebben zelfs internationaal impact gemaakt. Maar om van korte films langere verhalen te maken, moeten meer teams opgezet worden en meer ervaring worden verzameld.”

En dan hebben we het nog niet eens over de censuur…. Scisssor Seven staat vanaf 10 januari op Netflix.

Check ook: Genre-ontstijgend, hard en mooi: 8 x de beste anime op Netflix

Globaltimes

Reageer op artikel:
Scissor Seven: Netflix bereikt culturele mijlpaal met bizarre serie over ninja
Sluiten