Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 jul 2020

Trailer: Netflix komt met intrigerende sportdocumentaire over… Rubik’s kubussen

Netflix maakt geregeld indruk met nieuwe sportdocumentaires. Onlangs zetten we nog 21 aanraders voor je op een rijtje. Eind juli kunnen we een bijzondere nieuwe documentaire aan dat lijstje toevoegen: The Speed Cubers.

De streamingdienst heeft namelijk een onderwerp te pakken waarover je vrijwel zeker nog nooit een documentaire hebt gezien: professioneel Rubiks kubussen oplossen. We kennen allemaal wel een vriend, neef of ander familielid die indrukwekkend snel zo’n kleurrijke kubus kunnen tackelen.

The Speed Cubers: Rubik’s kubussen

Maar een groep fervente topsporters tilt de nostalgische uitdaging naar een hoger niveau. De afgelopen jaren is het oplossen van Rubiks kubussen uitgegroeid tot een wereldwijde topsport, met verschillende competities waarbij men om felbegeerde prijzen strijdt.

De documentaire The Speed Cubers komt op 29 juli naar Netflix en zoomt met name in op de rivaliteit die al jaren de sport domineert: die tussen Max Park en Feliks Zemdegs.

Al bijna een decennium lang regeerde Feliks Zemdegs uit Australië onbetwist als de koning der kubussen. Dat wil zeggen, tot nu toe. De Rubiks-wereld was verbluft toen een onbekende uitdager genaamd Max Park uit Californië het goud in 2017 mee naar huis nam en op het wereldtoneel verscheen.

Sindsdien is Max’s weg naar de top snel en stabiel geweest, behalve één obstakel op zijn weg – Feliks. De twee scoren haast om de beurt gestaag overwinningen en wereldrecords. Geen van beide kan echt domineren, terwijl de ander in de nek hijgt.

Korte Netflix Original

Maar in plaats van dat die dynamiek zich ontwikkelt tot bittere rivaliteit, is de competitieve relatie van Feliks en Max uitgegroeid tot een tedere maar gecompliceerde vriendschap. Regisseur Sue Kim zet dus niet enkel de sport zelf in de schijnwerpers, maar heeft ook een intrigerend verhaal te vertellen over de mensen die binnen een paar seconde zo’n kubus oplossen.

The Speed Cubers belooft in ieder geval een fascinerend tussendoortje te worden. De Netflix Original duurt namelijk slechts 40 minuten. Het is de eerste titel überhaupt op de IMDb-pagina van de regisseur, dus het blijft een kwestie van afwachten of het resultaat goed uitpakt. Op naar 29 juli!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trailer: Netflix komt met intrigerende sportdocumentaire over… Rubik’s kubussen
Sluiten