Roken straks ook ‘verboden’ in series en films op Netflix

Netflix gaat mensen die roken in films en series zo veel mogelijk minimaliseren. Dat heeft de streamingdienst bekend gemaakt.

Netflix pakt roken in films en series aan

Rokers zitten al tijden in het verdomhoekje en ondanks allerlei initiatieven blijft een deel van de bevolking roken. Eigen keus, zou je denken, maar toch is het niet zo simpel. Zie je als verstokte roker bijvoorbeeld dat er in je favoriete film of serie er behoorlijk wat tabak wordt geconsumeerd, dan zul je zelf ook sneller naar een sigaret grijpen. Grote bedrijven als Netflix hebben dus een bepaalde verantwoordelijkheid om het roken te ontmoedigen. Netflix gaat daar nu ook strenger op toezien. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de karakters in de Netflix producties juist meer zijn gaan roken.

? Check ook: Dit roken, drinken en snuiven acteurs écht in films en series

Stranger Things

In vergelijking met de reguliere televisie is het roken in de eigen films en series van Netflix steeds vaker zichtbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Truth Initiative, zo schrijft BBC. Als voorbeeld van het toegenomen rookgedrag haalt het onderzoek het tweede seizoen van Unbreakable Kimmy Schmidt aan. In het bewuste seizoen wordt er maar liefst 292 keer gerookt. De populaire serie Stranger Things haalt zelfs het record als we kijken naar de eerste twee seizoenen. In zeventien afleveringen wordt er in totaal 444 keer een sigaret opgestoken.

Alleen sigaretten als ze functioneel zijn

Of Netflix van die gegevens is geschrokken, weten we niet. Netflix laat wel weten bewust te zijn van haar verantwoordelijkheid. Programma’s die zich op jongeren richten zullen vanaf nu enkel nog een sigaretten of sigaren tonen als dat relevant is voor het verhaal. Wat betreft de overige content stelt Netflix dat sigaretten enkel worden getoond als het ‘essentieel is voor de creatieve visie van de maker, of definiërend is voor een bepaald personage’.

Reageer op artikel:
Roken straks ook ‘verboden’ in series en films op Netflix
Sluiten